Društvo i ekonomija

S. M.

13. 05. 2022. 18:59 14

(UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Porodilja: "Zbog doktora sam skoro invalid"

Ksenija Filipović (36) iz okoline Medveđe doživela je noćnu moru tokom svog porođaja koji je obavljen u leskovačkoj Opštoj bolnici 22. marta ove godine i kako tvrdi, zbog ginekologa koji ju je porađao, ona je sada skoro invalid. Naime, probijen joj je zid rektuma, odnosno onaj između vagine i analnog dela i to je sanirano tek u niškom Kliničkom centru. Nažalost, ona sada ne može da koristi analni otvor i sve fiziološke funkcije obavlja preko vaginalnog otvora. Preti joj infekcija i bukvalno po čitav dan mora da se dezinfikuje jodom i sedi u lavoru sa rastvorom.


Doktori iz Niša se nadaju da će zid koji je probušen da sraste. Ako se to ne dogodi, mora ponovo na operaciju. U leskovačkoj Opštoj bolnici ćute. Nakon katastrofe koju je doživela, Filipović se obratila i direktoru ove zdravstvene ustanove, ali je on u mejlu koji joj je poslao samo rekao da mu je žao i naglasio da nije ginekolog. Pozvali smo direktora leskovačke bolnice dr Nebojšu Dimitrijevića i on nije odgovorio na naš poziv i poruku.

Filipović neće stati i sledeći korak joj je, kako nam je rekla da se obrati zdravstvenoj inspekciji.

- Bila je to uredna trudnoća, a tog 22. marta mi je pukao vodenjak, pa su me posle pregleda u zdravstvenoj ustanovi u Lebanu sa dve babice prebacili u leskovačku bolnicu. Tu su me dve medicinske sestre stavile na CTG i otišle. Kasnije je jedna došla i rekla mi da su lekari zauzeti. Imala sam jake kontrakcije i ležala tako, a zatim je došao lekar, mlađi, između 40 i 45 godina starosti i obavio vaginalni pregled, koji je bio strašno bolan i zbog kojeg mi je krenula krv - počinje priču Ksenija Filipović kojoj je ovo prvi prođaj.

Dodaje da je nakon toga on otišao, ona ostala u neverovatnim bolovima i tek posle dužeg vremena ponovo je došao i krenuo je porođaj. U jednom momentu, kako tvrdi, lekar joj je nabio ruku u analni otvor i osetila je strašan bol. Nakon nekoliko napona, Ksenija je rodila devojčicu tešku 2,6 kilograma koja je prebačena u inkubator.

- Čula sam kako je kasnije rekao da to nije trebalo da se desi. Tvrdio je da je morao ručno da me klistira jer sam imala zatvor i nije imao vremena da uradi klistirom. Došao je i drugi doktor i onda su me hitno prebacili za Niš, gde su me operisali i sanirali povredu koja je nastala. U Nišu su se čudili šta se dogodilo i komentarisali da to ne može da se desi tokom prirodnog porođaja, posebno što je beba mala - očajna je naša sagovornica.

Ona dodaje da su joj preneli da je izdržala jako rizičnu operaciju i da ukoliko nastali procep sam ne zaraste mora opet da je operišu. Do tada sve njene fiziološke funkcije se obavljaju preko vagine, analani otvor uopšte nema funkciju.

- Strašno je šta se dogodilo, šta se i dalje događa. Bukvalno sam invalid i po čitav dan, psebno kada imam veliku nuždu moram da dezinfikujem vaginu i sedim u lavoru u kojem je rastvor, jer može doći do infekcije. Uopšte ne znam hoće li se ikada ovo sanirati,a najviše me boli nebriga Opšte bolnice u Leskovcu. Poslala sam početkom maja mejl direktoru u kojem sam ga obavestila onome šta se dogodilo i on je samo odgovorio da mu je žao i da nije ginekolog, a da ja činim po savesti šta mislim da treba. Evo juče sam zvala da zakažem ginekološki pregled, koji mi je potreban, ali su mi rekli da nema termina! Zamislite to - u neverici je Ksenija.

Zato je pregled obavila u privatnoj ginekološkoj ordinaciji.

Rešila je da ne stane i da ovo istera do kraja, iako kaže da se lekari međusobno štite i da će to teško ići.

- U Nišu su me spasili i još uvek to čine, jer svakog četvrtka idem na kontrolu. Ne znaju da li će biti potrebna još jedna operacija, nadaju se, kao i ja, da će ta razderotina sama da zaraste - dodaje ona.

Slobodan, Ksenijin suprug je zgrožen nemarom koji ej ona doživela u leskovačkoj bolnici.

- Kada je ženi pukao vodenjak ja sam je odveo do Doma zdravlja, iz Doma zdravlja su je odvezli u bolnicu. U međuvremenu sam se vratio kući po njene stvari. Kada sam stigao u bolnicu, ženu sam našao kako leži sama, dok ostale sestre piju kafu u drugoj prostoriji. Pitao sam sestre, a bilo ih je desetak u toj prostoriji za Kseniju trudnicu, one su tek tada počele nezainteresovano da nešto preduzimaju. Pitao sam gde je doktor? Jedna od njih je zvala doktora Dragana Stankovića - priseća se Slobodan, kojem je kasnije rečeno da je beba povredila Ksenijino debelo crevo.

On dodaje da njegova supruga ima apsolutnu podršku da do kraja istera sve na videlo i da je u ovom trenutku očajan i potpuno razočaran nemarom lekara prema njegovoj supruzi.

U leskovačkoj bolnici muk. Direktor te zdravstvene ustanove nije odgovarao na naše pozive, niti na SMS poruku koji smo mu poslali.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati