Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 05. 2022. 06:00 16

MUP U ZIMSKOM SNU Pet meseci bez direktora policije

Skoro neprimećeno od strane srpskih medija, u senci održanih izbora i kalkulacija o kandidatima, ostao je izostanak izbora direktora policije, budući da je ova funkcija upražnjena još od decembra 2021. godine, kada je Vladimir Rebić otišao najpre na odmor, a zatim i u penziju.

Iako je minpuki u novogodišnjem intervjuu najavio brzi izbor novog direktora policije, jedna od najvažnijih institucija u drzavi evo već skoro pet meseci hibernira bez svog glavnog rukovodioca.

Vlast se, naravno, ne oglašava, a ono sto zaprepašćuje jeste to što srpska policija nije ni u v.d. stanju, jer pomoćnik direktora Dragan Vasiljević nema rešenje o vršenju dužnosti direktora policije, već je na to ovlašćen od strane ministra, što je u suprotnosti sa zakonom.

Da li se vlast u Srbiji uplašila snimaka i fotografija sa Sky aplikacije, na kojima su srpski policajci po uzoru na crnogorske, pa oteže sa izborom kako ne bi postavila eventualno kompromitovane kadrove i time i de facto dokazala spregu sa kriminalnim strukturama, iz razloga političke trgovine ili nekog trećeg razloga, javnosti ostaje samo da nagađa.

Pominje se i mogućnost izbora žene za direktora policije radi političkog rejtinga i anuliranja negativnih posledica po isti, ali je sve za sada na nivou spekulacija.

Kao i mnogo puta do sada, vlast i na primeru izbora direktora policije pokazuje svoju odgovornost prema narodu, i sve podređuje političkoj trgovini.

Napomenimo i to, prema zakonu, novog direktora policije mora da postavi Vlada, ali tek nakon sprovedenog konkursa. Konkurs, međutim, još nije raspisan, a zbog izbora koji su sprovedeni u aprilu, nije formirana ni Vlada Srbije.

Inače, da bi neko postao direktor policije, potrebno je da ima najmanje 15 godina rada na rukovodećim radnim mestima u policiji, visoko obrazovanje od najmanje 300 ESPB bodova i da ispunjava opšte uslove koji se odnose na zaposlenje u bilo kojoj državnoj službi poput onih da nije osuđivan.

Mandat direktora policije je pet godina, a bez konkursa ga Vlada može reizabrati nakon isteka tog perioda, na predlog ministra.

Direktor policije rukovodi Direkcijom policije koja ima 11 nadležnosti, među kojima su i da strateški procenjuje javnu bezbednost, usmerava rad policijskih uprava kao i da obavlja složnije poslove policijskih uprava, pa i da obavlja operativnu međunarodnu saradnju.

Takođe, za angažovanje Žandarmerije rukovodiocu posebne jedinice neophodno je odobrenje direktora policije. Na pitanje Insajdera ko to sada trenutno radi kada nema direktora policije, u Ministarstvu unutrašnjih poslova nisu odgovorili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 16

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati