Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 05. 2022. 15:34 42

Izvršni odbor Sindikata radnika EPS-a zaposlenima: Na ivici smo kolapsa i hiljade otkaza

Poštovane kolege, Izvršni odbor Sindikata radnika EPS je na svojoj sednici održanoj 18.04.2022. godine doneo odluku da zaposlenima u JP EPS-u izda saopštenje kojim bi ih bliže upoznali sa aktuelnim stanjem u JP EPS i opasnostima i posledicama koje takvo stanje donosi ne samo po zaposlene već i po energetsku stabilnost Srbije koja Srbiju neminovno vodi u mrak - navodi se u saopštenju radnicima EPS-a koje potpisuje predsednik Sindikata radnika Radoslav Krsmanović, a koje Direktno.rs prenosi u celosti.

Naše Javno preduzeće se nalazi na ivici kolapsa. U dubokoj je krizi koja nije vezana samo za katastrofalno finansijsko stanje, već što je još gore, ne vide se efikasni i pouzdani načini i metode koji vode ka strabilizaciji i normalizaciji proizvodnje.

Osnovna delatnost, proizvodnja električne energije u termo sektoru je ugrožena i dovedena u gotovo bezizlaznu situaciju pre svega odnosom ministarstva rudarstva i energetike prema EPS-u. Jednostavno, jasne strategije o daljem razvoju JP EPS-a nema, a izgleda da je neće ni biti. Različite unteresne grupacije već duže vreme smišljeno i podmuklo urušavaju JP EPS i vode ga ka totalnom slabljenju. RB "Kolubara" nikada nije pala na ovako niske grane i nikada nije na ovakav način ostavljena na milost i nemilost onima koji žele njenu propast u smislu da je tehnički spreče i onemoguće da ostvari neophodnu proizvodnju uglja čije bi količine bile dovoljne da se obezbedi snabdevanje termoelektrana u Ogranku TENT Obrenovac. Neophodne investicije koje su trebale obezbediti blagovremeno otvaranje novih površinskih kopova, nabavku nove opreme za eksploataciju uglja u RB "Kolubara" su u potpunosti izostale. Sa starom opremom, sa nedovoljnim brojem radnika, sa politikom koja se vodi sa ciljem kočenja i onemogućavanja proizvodnje u rudarskom sektoru, do ovoga je moralo doći.

Ništa bolje stanje nije ni u termoelektranama gde izostaju kapitalni remonti i gde su tekuća održavanja svedena na minimum. Ulaganja u termo sektor su do te mere restriktivna i ograničena da je više nego jasno da će se pojedina postrojenja odnosno blokovi sami od sebe pogasiti. Odricanje od proizvodnje električne energije iz uglja, namera da se pogase određeni blokovi u TENT-u i Kostolcu nedvosmisleno vodi ka potpunom i trajnom gubitku energetske stabilnosti Srbije.

Svakodnevne promocije i hvalospevi oko obnovljivih izvora energije (solarnih panelai vetroparkova) od strane predstavnika Vlade RS, jasno upućuju i govore o kakvoj se "razvojnoj" strategiji energetske Srbije radi. Promocija zelene energije, čistog vazduha i ekologije ide samo u jednom pravcu bez ijednog naglaska i isticanja one druge strane medalje, posledica do kojih će se doći takvom strategijom. Posledice su totalna energetska zavisnost Srbije od uvoza struje, gubitak na hiljade radnih mesta, višestruko veća cena struje i na kraju rasprodaja JP EPS-a u bescenje.

Zelena energija, naravno, da predstavlja budućnost, ali danas je svakom normalnom čoveku u Srbiji jasno da samo oslanjanje na sopstvene resurse, korišćenje sopstvenih kapaciteta i energenata garantuje stabilnost u snabdevanju električnom energijom privrede i građana Srbije.

Ali interesi svima nisu isti. Osim interesa, pritisci stranih lobija su ogromni a u Srbiji nije teško naći one koji bi Srbiju prodali za "šaku" dolara. Pritisci na Srbiju sa strane su ogromni i presudno će uticati na odluke koje će se u bliskj budućnosti doneti kada je reč o budućnosti JP EPS-a.

Ako je iko nevin u čitavoj ovoj situaciji onda su to radnici. Bez obzira na svoj mukotrpan rad, stručnost i odgovornost koju svakodnevno ulažu, zaposleni su dovedeni u potpuno podređen položaj u kojem su im ugržene zarade, radna mesta i egzistencija njih i njihovih porodica. Osim puste i bezvredne zahvalnosti za svoj rad, trud i muku koju svakodnevno ulažu, nisu dobili ništa. Planiran rast zarada za ovu godinu nije odobren pod izgovorom neostavrenih planova proizvodnje. Čijom krivicom i čijim neznanjem, nestručnošću i neradom?

Možda ili bolje reći sigurno , oni koji kreiraju budućnost JP EPS-a , a samim tim i budućnost svih nas koji živimo od JP EPS-a, uvek će naći alternativu za svoje uhlebljenje na nekoj drugoj strani kao što su je već i nalazili. Zaposleni u JP EPS-u i njihove porodice, pokoljenja koja dolaze, nemaju drugu alternativu osim Srbije. I zbog toga, zbog nas, zbog naše dece i dece naše dece ne smemo i ne možemo biti tolerantni i nemi posmatrači urušavanja našeg najvećeg i najznačajnijeg preduzeća u Srbiji. Ono je naš život, naš hleb nasušni, naša jedina budućnost bez koje nema ni života.

Nama je ovde mesto, mi se za EPS moramo boriti, ne samo raditi i izgarati, jer taj rad više niko ne ceni. Došlo je vreme da se udari rukom o sto, došlo je vreme da se skinu maske i sa puta razvoja i preporoda JP EPS-a, a samim tim i Srbije sklone svi oni koji svoje lične interese stavljaju iznad interesa Srbije.

Nažalost, raskol u Sindikatu radnika EPS u značajnoj meri je doprineo ostvarivanju njihovih planova. U tom cilju je ministarstvo za energetiku i rudarstvo počelo da osniva svoj sindikat u saradnji sa onima koji su već pokazali da su talentovani za rasturanje EPS-a tako što su iz EPS-a nasilno i samovoljno izdvojili distribucije.

Formiranje Sindikata rudarstva i energetike od strane bivšeg predsednika i ministarstva rudarstva i energetike je jedna od najvećih prevara smišljena sa ciljem da se JP EPS dokusuri i zgazi. Bogu hvala, mali je broj onih koji su se pridružili i lakoverno naseli na te laži.

Poštovane kolege, Sindikat radnika EPS je tolerantno i strpljivo , a da ga niko ne bi politički zloupotrebio, sačekao da se održe predsednički i parlamentarni izbori u Srbiji. Razlog za dalju toleranciju i čekanje nema. Sve može da bude na prodaju ali obraz i čast sigurno ne. Zbog toga će Sindikat radnika EPS počev od predsednika Srbije, premijerke i nadležnih ministarstava zatražiti konkretne odgovore na sva ona pitanja koja su od životnog interesa za zaposlene i građana Srbije, zatražiti garancije da će se JP EPS u narednom periodu razvijati u pravcu stabilne energetske situacije u Srbiji, da će zaposleni biti adekvatno nagrađeni za svoj rad uz maksimalno podizanje bezbednosti i zaštiti na radu.

U cilju očuvanja i razvoja Srbije, u cilju zaštite interesa ne samo zaposlenih nego i građana Srbije , Sindikat radnika EPS će iskoristiti sve zakonske mogućnosti i kroz naredne aktivnosti jasno se suprotstaviti svim pokušajima omalovažavanja, ponižavanja, uništavanja i onesposobljavanja kako JP EPS-a tako i zaposlennih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 42

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati