Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

30. 04. 2022. 18:25 3

Minimalac u januaru 33.805, a potrošačka korpa 41.758 dinara

Veliki broj zaposlenih dočekuje i ovaj Međunarodni praznik rada u atmosferi nesigurnog zaposlenja, rizika od siromaštva i minimalne zarade koja nije dovoljna za minimalnu potrošačku korpu, ocenila je Fondacija Centar za demokratiju čestitajući svim radnicama, radnicima i sindikatima 1. maj.

Fondacija u pretprazničnoj poruci ističe da su nedovoljne zaštite radnih prava i bezbednosti i zdravlja na radu, neuređenosti novih oblika rada, neefikasnosti radnih sporova, a posebno su ugrožene osetljive grupe na tržištu rada.

Prema podacima Ankete o radnoj snazi, u četvrtom kvartalu 2021. godine 503.300 radnika je privremeno zaposleno, a među registrovano zaposlenima u februaru 2022. njih 60.000 je angažovano van radnog odnosa, što znači da ne ostvaruju niz individualnih prava - na minimalnu zaradu, na ograničeno radno vreme, pravo na odmor, pravo na plaćeno bolovanje, a takođe niti kolektivna prava.

U januaru 2022. godine minimalna zarada je iznosila 33.805 dinara, minimalna potrošačka korpa 41.758 dinara, a prosečna 80.891 dinar.

Fondacija ukazuje da je Srbiji, umesto sve veće fragmentacije radnog zakonodavstva, neophodan kvalitetan normativno-pravni okvir u oblasti radnih prava, pre svega donošenje novog Zakona o radu koji će biti u skladu sa standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije rada.

Rad radnih grupa na pripremi nacrta zakona treba učiniti transparentnijim, uz uključivanje socijalnih partnera i nevladinih organizacija, sugerisala je Fondacija Centar za demokratiju i najavila da će nastaviti da se zalaže za efikasniju zaštitu radnih prava, unapređenje pravnog okvira u oblasti rada, za što brže otvaranje pregovora o Poglavlju 19 u procesu evropskih integracija.

Pratićemo primenu propisa i rad institucija nadležnih za zaštitu radnih prava i zajedno sa sindikatima i nevladinim organizacijama nastaviti promociju radnih prava i dostojanstvenog rada, naglašeno je u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati