Društvo i ekonomija

Svetlana Đokić [ Izvor: https://tsd-tv.com/ ]

04. 04. 2022. 13:26 40

Rio Tinto u aprilu počinje radove u Jadru?

Odlukom Vlade Republike Srbije 20. januara 2022. godine, povučena je Uredba o utvrđivanju planskog dokumenta iz 2020. godine, koji je predviđao izgradnju rudnika litijuma u Jadru. Javno izgovoreno obećanje premijerke Ane Brnabić da su "poništeni svi upravni akti u vezi sa kompanijom Rio Tinto, odnosno ćerkom firmom "Rio Sava eksplorejšen", sve dozvole i rešenja" – nema, čini se, uporište u srpskoj stvarnosti.

Obelodanjen je ovih dana telefonski razgovor, koji je anonimni izvor, dao na uvid aktivistima Udruženja "Rio Tinto – marš sa Drine" – Saša Stojadinović, vanredni profesor Tehničkog fakulteta u Boru, (koji je angažovala Rio Sava, a ovlastilo resorno ministarstvo Vlade Srbije), objašnjava kako će i na koji način "vrlo skupa mašina za kopanje rudničkog okna" biti dopremljena u Jadar , već u aprilu. Potvrda o kakvom je postrojenju reč stigla je i od uglednog evropskog geofizičara – reč o "vrlo skupom postrojenju, koje može da kopa vertikalno rupu prečnika 12 metara, dobine do 150m, kroz zemljište i meke stene i služi za prvu faza formiranja rudničkog okna."

Bojana Novaković, poznata američka i australijska glumica srpskog porekla, aktivistkinja udruženja "Rio Tinto – marš sa Drine", rekla je na pres konferenciji da se oseća prevarenom, kao i više od 100 hiljada ljudi koji su demonstrirali protiv otvaranja rudnika litijuma u Jadru.

Marijana Petković, meštanka Gornjih Nedeljica, članica udruženja "Ne damo Jadar" iznela je podatak da su još 1. februara 2022. godine meštani Gornjih Nedeljica zakonski tražili da se njihovo zemljište, padom Uredbe koja ga je proglasila građevinskim, vrati u prvobitnu namenu – poljoprivredno i šumsko. Do danas nisu dobili nijedno rešenje.

- "Rio Sava" je nastavila da otkupljuje zemljište - kaže Marijana Petković. - Do 4. marta 2022. za 11 parcela zemljišta i dva domaćinstva platili su milion i po evra. To ne radi neko ko odustaje od projekta. Po podacima katastra, do sada su otkupili 160 hektara, a njima, samo za otvaranje rudnika, treba 254 ha. Zato su pritisci naša svakodnevica – 526 bušotina cure i "jedu" beton okolo, truju zemljište. Od crvene bare, koju je nastala prošlog leta, sad imamo crveno jezero. Poplavljene su mnoge njive, kojima vlasnici ne mogu da priđu… Šume se seku svakodnevno, sprečavamo koliko možemo. Sa prodatih kuća, koje nemaju krovove, padaju kalkani, a u tom avetinjski pustom delu sela, nakotili su se glodari, koji nam svakog dana podave živinu, uništavaju nam muzilice… "Rio Sava" neće da angažuje agencije za deratizaciju, a na ta imanja niko, osim njih, ne sme da uđe… U gornjem toku Jadra pronađene su školjke i rakovi, u donjem toku, u ravni sa bušotinama, nema ih zbog zatrovanosti vode.

Gornje Nedeljice su, po prosečnoj starosti od 39 godina, jedno od najmlađih sela u Srbiji. Baš zbog toga, Marijana Petković, kroz suze kaže:

- Naša borba je zbog naše dece - moje ćerke su osma generacija u tom selu. Mi samo želimo da nas Rio Tinto i Rio Sava ostave na miru, da živimo naše male živote i da se bavimo poljoprivredom, kao i sve generacije pre nas. Moram da vam kažem da će svaki sledeći incident biti – katastrofalan. Sve ovo što radimo, jeste zbog toga da se država uključi, da radi svoj posao, da bi se izbeglo ono što će biti strašno. Jer, to su sve mladi ljudi, koji ne daju zemlju… Ne postoji način - niti da nas kupe, niti da nas ucene…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 40

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati