Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 01. 2022. 16:06 36

Brnabić: Srbija nikad ovako brzo nije išla ka EU

Srbija pod vlašću Srpske napredne stranke tapka u mestu kada je reč o pregovorima sa Evropskom unijom. Poslednje poglavlje je otvoreno 2019. godine, dakle više od dve godine nema napretka. Ali, otvaranje jednog klastera, krajem prošle godine, toliko je obradovalo nazovi premijerku Anu Brnabić, koja je rekla da "Srbija nikad ovolikom brzinom nije išla ka EU".

A kao pokriće za ovo "munjevito" napredovanje ka Evropskoj uniji Ana Brnabić je navela ustavne promene na referendumu. Da, to je onaj referendum na kom su NE zaokružili građani Beograda, Niša, Novog Sada...

- Nakon Međuvladine konferencije od 14. decembra prošle godine, kada smo otvorili klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivi razvoj, danas dolazimo u Brisel sa izuzetno dobrim vestima, koje se tiču našeg daljeg evropskog puta - rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheljijem posle Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije.

I nije tu stala Brnabić, već je nastavila da obrazlaže "referendumski uspeh".

- To je ogroman uspeh za Srbiju, velika stvar koju smo uspeli da uradimo i ponosna sam na taj uspeh. To je jedna od velikih stvari na našem EU putu, jer je to osnovna reforma kada se govori o reformama u oblasti vladavine prava - rekla je Brnabić.

Dodala je da će se bez pauze nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prave, sa svim partnerima, kako bi se bez odlaganja formirala Radna grupa, bez čekanja na izbore 3. aprila, kako bi se već započeo rad na setu zakona u oblasti pravosuđa.

- Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, pokazali smo da možemo mnogo i treba bez pauze da radimo na tome - rekla je Brnabić.

Poručila je da će se nastaviti i reforme u oblasti javne uprave, "koje će ojačati tržišnu ekonomiju, ekonomiju generalno, kao i reforme koje se tiču zelene agende, unapređenje zaštite životne sredine i tranzicije ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomiji".

- Te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama - poručila je Brnabić.

Brnabić je rekla da je "Srbija ostvarila odlične ekonomske uspehe, uprkos kovidu 19", te da je važno da "naša zemlja bude spremna za članstvo u EU".

- Čini mi se da nikada ranije nismo na ovako pozitivan način, ovom brzinom išli ka Evropskoj uniji - poručila je Brnabić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati