Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 01. 2022. 11:19 40

Zorana već kuka zbog "ĆAO" Rio Tintu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović već kuka za "Rio Tintom", koji je kobajagi oteran iz Srbije. Ona je, gostujući na režimskoj TV Hepi, rekla da je Srbija rudarska zemlja i da će je zaustavljanje razvoja vratiti unazad.

Danas je rekla da su litijum, uz bakar i zlato, kritična mineralna sirovina u svetu i da je zaustavljanjem projekta "Jadar" Srbija izgubila šansu da među prvima u Evropi dobije kompletan lanac proizvodnje.

- Ukinuli smo uredbu o prostornom planu, praktično je zaustavljen projekat "Jadar", ali ne smemo da dozvolimo da se zaustavi rudarstvo u Srbiji, jer mi jesmo rudarska zemlja. Sve drugo je neistina i neznanje i problem za budućnost Srbije. Litijum, bakar i zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a Srbija je bogata tim sirovinama - istakla je Mihajlović.

Potpuno je neshvatljivo, rekla je ministarka, govoriti da treba da se zaustavi rudarstvo u našoj zemlji, jer nije istina da je Srbija samo poljoprivredna zemlja, a da nema potrebe da razvijamo industriju, rudarstvo. Očito da je ministarki jako teško palo što je priča u vezi sa "Rio Tintom" propala, pa sada govori o izgubljenom eventualnom novcu, zanemarivši elokoške posledice eksploatacije litijuma.

Ona je dodala da je ideja bila da imamo rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila, čime bi Srbija povećala rast BDP-a za još 15 milijardi evra.

S druge strane, premijerka Ana Brnabić nema dilemu da da je projekat "Jadar" obustavljen, te je danas istakla da je "apsolutno stavljena tačka" na istraživanje litijuma i bora u vezi kompaniije "Rio Tinto" i da niko drugi nije tražio istražna prava za tu oblast.

- Ne vidim u ovom trenutku kako bi aneka kompanija mogla da dođe kada ne postoje nikakva druga istražna prava, a niko se nije ni prijavio za istražna prava niti mi imamo nameru da dajemo nekom drugom istražna prava - istakla je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 40

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati