Društvo i ekonomija

[ Izvor: Dojče vele ]

22. 01. 2022. 17:37 15

Nemci o Rio Tintu: Vučić neće da se kocka pred izbore

Vlada Srbije je proglasila kraj projekta "Jadar", što je bila tema koja je zaokupila i nemačku štampu, koja navodi da su ulogu u donošenju takve odluke imali predstojeći izbori, ali možda i proterivanje Đokovića iz Australije.

- Svetu treba više litijuma, jer se koristi za automobilske baterije. Zato je za Srbiju crpljenje najvećeg evropskog nalazišta litijuma delovalo kao sedmica na lotou. Sada je Vlada iznenadno ugasila projekat - nekoliko dana posle proterivanja teniske zvezde Đokovića - piše ugledni Frankfurter algemajne cajtung, a prenosi Dojče vele.

- Srpska premijerka Ana Brnabić opravdala je otkazivanje projekta vrednog 2,4 milijarde dolara pritiskom ekoloških grupacija - dodaje list, citirajući premijerku koja je u četvrtak rekla da su sve dozvole povučene te da je to kraj projekta "Jadar".

- Za početak aprila su u Srbiji zakazani parlamentarni izbori. Predsednik Vučić koji vlada autokratski ne želi da stavi na kocku komotnu većinu koju ima - ocenjuje frankfurtski list.
Dodaje se da su tome prethodili uporni protesti hiljada ljudi, vođeni strahom zbog ekologije i mogućeg brisanja više od dvadeset sela zbog rudnika.

- Upadljivo je što beogradske vlasti nisu bile toliko predusretljive kada su u pitanju protesti protiv drugih industrijskih projekata koji opterećuju životnu sredinu i zagađuju, a koje mahom vode kineski vlasnici - piše Frankfurter algemajne.

Planirano je bilo da kroz pet godina u Jadru bude vađeno 58.000 tona litijum-karbonata godišnje, što bi bio najveći takav rudnik u Evropi. List dodaje da je Rio Tinto u petak opao za pet odsto na berzi u Sidneju. "Izbacivanjem iz Srbije koncern propušta priliku da postane najveći evropski isporučilac litijuma", piše u tekstu.

- U Australiji se odluka posmatra ne samo u svetlu tamošnjih izbora, nego posebno kao odgovor na izbacivanje broja jedan teniske rang-liste Novaka Đokovića - nastavlja Frankfurter algemajne i navodi da se "teniser u decembru solidarisao sa demonstrantima i objavio fotografiju protesta sa porukom za čist vazduh".

- Analitičari u Australiji upozoravaju da će manjak svetske ponude litijuma sada trajati duže od tri godine. Nakon odluke u Beogradu cena litijuma je znatno skočila - zaključuje list.

U izveštaju na portalu Špigela se takođe pita da li odluka ima veze sa "slučajem Đoković" i podvlače posledice po svetsko tržište. Litijum iz Srbije bio bi dovoljan za proizvodnju milion električnih automobila godišnje.

- Bio bi to najveći rudnik Evrope i važan prilog tome da kontinent bude nezavisan od uvoza litijuma - dodaje Špigel.

U tekstu bečkog lista Standard akcenat se pak stavlja na ekološke proteste:

- Nastao je novi demokratski protest sa kojim vlasti nisu računale. Desetine hiljada ljudi u celoj Srbiji solidarisalo se sa zahtevima ekoloških aktivista.

Navodi se da je i referendum o ustavnim promenama bio prilika da se izrazi nezadovoljstvo, te da je to zaplašilo Srpsku naprednu stranku pred izbore 3. aprila.

- Žestok otpor stanovništva je za vladajuće očito bio iznenađenje. Tokom jednog od protesta su huligani bliski režimu nahuškani na demonstrante. Ali, ekološki pokret je samo rastao - dodaje Standard.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati