Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

20. 01. 2022. 14:51 23

Sin Sande Rašković Ivić išao stopama oca i dede

Jovan Ivić (25), sin političarke Sande Rašković Ivić, tragično je preminuo jutros u Beogradu, a o mladiću njegovi poznanici imaju samo reči hvale. Jovan potiče iz ugledne akademske porodice, a studirao je filozofiju.

Jovan je, kao što su mediji već ranije pisali, sin političarke Sande Rašković Ivić, koja je nekadašnja predsednica Demokratske stranke Srbije (DSS) i aktuelna potpredsednica Narodne stranke.

Mladić je studirao filozofiju, a članovi njegove porodice bili su veliki akademici.

Njegova majka Sanda je istaknuti psihijatar, psihoterapeut i bivša narodna poslanica. Bila je komesarka za izbeglice, predsednica Кoordinacionog centra za Кosovo i Metohiju.

Specijalistički ispit iz psihijatrije položila 1986. godine, poslediplomske studije iz psihoterapije 1989, a 1993. godine doktorirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Autor je mnogih stručnih radova iz oblasti psihijatrije i psihoterapije. Učestvovala je na mnogim kongresima i simpozijumima u zemlji i inostranstvu. Član je Svetskog udruženja psihoterapeuta, Srpskog lekarskog društva i humanitarne organizacije Žene pomažu ženama.

Jovanov deda je bio Pavle Ivić, naučnik međunarodnog ugleda i najbolji srpski lingvista druge polovine dvadesetog veka. Bio je profesor Filozofskog fakulteta, govorio je oko 10 stranih jezika, a sve to donelo mu je članstvo u ovdašnjim i inostranim naučnim ustanovama najvišeg ranga. Tako je, pored naše, bio član američke, norveške, slovenačke, austrijske, makedonske i ruske akademije nauka.

Preminuo je 1999. godine, a i njegova supruga bila je istaknuta u svojoj profesiji. Milka Ivić, supruga Pavla Ivića i baka stradalog mladića, bila je srpski lingvista, profesor univerziteta i redovni član SANU. Bila je član Srpske akademije nauka, ali i u drugih.

Pored toga, uređivala je i časopis "Južnoslovenski filolog", a preminula je 2011. godine.

Jovanov otac je Aleksandar Ivić, koji je rođen kao sin poznatih lingvista i akademika Pavla i Milke Ivić. Aleksandar Ivić bio je srpski matematičar, profesor emeritus Univerziteta u Beogradu i akademik SANU.

Bio je učesnik na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1967. godine. Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu je magistrirao 1973. i doktorirao 1975. godine. Njegova naučna oblast delovanja bila je analitička teorija brojeva. Radio je na Rudarsko-geološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Katedra za primenjenu matematiku, gde je u zvanje redovnog profesora izabran 1988. godine.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izabran je 1988, a za redovnog 2000. godine.

Iz prvog braka ima ćerke Nataliju i Emiliju.

Bio je oženjen političarkom Sandom Rašković Ivić, sa kojom je dobio sina Jovana. Preminuo je 27. decembra 2020. godine u Beogradu.

Povodom stravične tragedije oglasila se porodica. Sestra preminulog mladića zatražila je razumevanje u ovako teškim trenucima za porodicu.

"Ugasio se jedan mladi život, molim vas nemojte izveštavati", rekla je Jovanova sestra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati