Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Novi magazin ]

20. 01. 2022. 09:38 21

Zorana: Ono što se desilo u EPS je više od javašluka

"Izbor direktora u velikim sistemima nigde nije lišen politike i to nije slučaj samo u Srbiji, ali je potrebno da postoji i znanje, stručnost i marljivost, a ne samo lojalnost, jer lojalnost bez struke donosi propast, strahovladu i predstavlja odlično tle za korupciju", izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović za Novi magazin.

Mihajlović je u intervjuu ocenila da se javna preduzeća ponašaju kao države u državi, da smena direktora mora biti početak, a ne kraj, kad je reč o temeljnim promenama koje su potrebne u EPS i da je odgovornost za lošu organizaciju, nedovoljne zalihe uglja i neblagovremene remonte isključivo na neodgovornoj grupi ljudi koji su upravljali EPS-om, na čelu sa direktorom, saopštilo je to ministarstvo.

- Ono što se dogodilo u EPS-u je mnogo više od javašluka jer je prekidom proizvodnje električne energije, kao i prekidom u napajanju električnom energijom dela stanovništva, ugrožena ne samo energetska bezbednost države, već direktno i nacionalna bezbednost zemlje - rekla je Mihajlović.

Ocenjujući da izbor direktora u velikim sistemima nigde nije lišen politike, ali da potrebno da postoji i znanje, stručnost i marljivost, a ne samo lojalnost, postavila je i pitanje čemu su tačno lojalni, jer "lojalni državi nisu, stranci na kraju krajeva takođe nisu".

- Čemu su onda lojalni, svojim poslovima, ličnim i lobističkim interesima - upitala je Mihajlović.

Govoreći o korišćenju obnovljivih izvora energije, ona je ocenila da rešenje pitanja "balansiranja" nije u stopiranju energetske tranzicije, nego u gradnji novih energetskih kapaciteta, što se pre svega odnosi na reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3.

- Ova oblast je toliko važna za razvoj da nije dovoljno da postoji jedan zakon u ovoj oblasti, nego bi u novoj Vladi trebalo da postoji i posebno Ministarstvo za zelenu transformaciju i energetsku efikasnost - rekla je Mihajlović i dodala da je "važno i korisno" da se ponovo otvori razgovor na tu temu i da se vidi ko je za, ko protiv zelene energije, kao i ko je deklarativno za, ali svojim činjenjem ili nečinjenjem radi protiv zelene energije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Tačka susreta

Zoran Živković [25.05.2022.]
Anketa

Kako ćete da se hladite tokom leta?

Rezultati

Video dana

Pas obožava sladoled