Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 01. 2022. 06:35 15

Vučić opozvao ambasadora koji je preminuo 2017. godine

Aktuelna vlast poznata je po tome da neretko povlači poteze koji su u najmanju ruku bizarni. S obzirom na to da vlast zapravo predstavlja jedan čovek - Aleksandar Vučić, njegova bizarnost zasenjuje sve druge državne fukcionere. Tako je Vučić opozvao sa dužnosti pokojnog ambasadora Srbije Olivera Potežicu, čoveka koji je preminuo nakon saobraćajne nesreće u maju 2017. godine.

Oliver Potežica je bio ambasador Srbije u Libiji sa sedištem u Tripoliju, dok nije stradao u saobraćajnoj nesreći u Tunisu. Kao ambasador Srbije "pokrivao" je i Čad, a u skladu sa smenama i novim postavljanjima u ambasadama širom sveta, na red je došla i ova. 

- Opoziva se Oliver Potežica sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Republike Srbije u Republici Čad - piše u ukazu, koji je objavljen 17. janara 2022. u Službenom glasniku.

Ostaje nejasno zbog čega predsednik Srbije tek sada, nakon skoro pet godina postavlja novog ambasadora u ovoj afričkoj zemlji, te vrši opoziv preminulog čoveka. U vezi sa tim obratili smo se Ministarstvu spoljnih poslova, koje vodi Nikola Selaković, ali odgovor na naša pitanja nismo dobili.

Diplomatski protokol je protokol, ok. Ali zar nije bilo moguće naći adekvatniji, možda humaniji, izraz od opoziva preminulog čoveka? I posle toliko vremena, zvanično imamo diplomatske predstavnike u Kongu.

Miroljub Jevtić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, imenovan je za ambasadora u Republici Kongo i Centralnoafričkoj Republici.

Podsetimo, ambasador Oliver Potežica preminuo je 10. maja 2017. godine posle teške saobraćajne nesreće koju je nekoliko dana ranije imao u Tunisu.

Potežica je kao ambasador u Libiji 2015. godine doživeo napad na kolonu vozila u kojoj se nalazio, ali je pobegao kidnaperima, dok su članovi osoblja Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti i na kraju ubijeni.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati