Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 01. 2022. 07:00 89

Takozvani ambasador sedi u Beogradu i prima 4.400 evra?!

Proterani ambasador Srbije u Crnog Gori, rođeni Nikšićanin Vladimir Božović, sedi u Beogradu, ne radi ništa i za to ništa prima mesečno 4.403 eura! Njegovo imenovanje za ambasadora Srbije u Crnoj Gori stručna javnost ocenila je kao diplomatski incident i ponižavanje Crne Gore, a sve je eskaliralo kada ga je, nakon niza skandala, Vlada Crne Gore posle nešto manje od godinu dana službovanja proglasila za pesonu non grata i proterala za Beograd!

Ono što je zanimljivo je da je to uradila Vlada Vučićevog biznis partnera Mila Đukanovića jer čak ni on nije mogao da trpi Božovićevo ponašanje. Dakle, Božović je proteran, sedi u Beogradu i samim tim ne radi ništa, na društvenim mrežama samog sebe predstavlja kao ambasadora i za to mesečno prima 4.403 evra ili oko 520.000 dinara koliko je sam prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije!

Ko je zapravo Vladimir Božović? Rođen je 1970. u Nikšiću, a na studije je došao u Srbiju i tu počinje zaplet. Prvo je upisao studije kriminalistike, ali se prebacio na Pravni fakultet u Kragujevcu, poznat po tome što je više desetina profesora uhapšeno zbog prodaje ispita. Isti fakultet su iz Novog Sada pohađali Aleksandar Vulin i Miloš Vučević. U Kragujevcu je Božović polagao ispite, a pred sam kraj se prebacio u Beograd da bi postao ponosni vlasnik diplome Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta. Ali ni tu nije kraj njegove edukacije, jer je odnedavno ispred svog imena i prezimena iznenada dodao i titulu "dr", iako je nepoznato kada i gde je pohađao doktorske studije.

Javnost ga je upoznala kao advokata Vuka i Danice Drašković, a do prve državne funkcije stiže kao kadar Srpskog pokreta obnove (SPO) kada 2004. postaje generalni inspektor policije. Posle niza skandala, o kojima profesionalni policajci mogu da govore danima, smenjen je sa te funkcije, ali u MUP-u kao običan službenik ostaje sve do povratka na vlast radikalsko-naprednjačke družine 2012. godine. U međuvremenu je, pogađate, postao član Srpske napredne stranke (SNS), blizak Tomislavu Nikoliću, od koga je očekivao da mu obezbedi čak i neko ministarsko mesto.

Na put njegovim ambicijama stao je u to vreme Aleksandar Vučić i za Božovića nije bilo napredovanja čak ni u samom MUP-u, dok se nije odrekao Tome. Kada je promenio stranu, Vučić ga je postavio na mesto savetnika premijera za regionalnu saradnju i odnose sa verskim zajednicama. Ni na toj poziciji se nije snašao, te ga je Vučić držao potpuno po strani sve do 2019. godine kada je javnost ostala zapanjena njegovim imenovanjem za ambasadora Srbije u Crnoj Gori. Ali i ta neuspešna epizoda trajala je manje od godinu, ali još uvek traju mesečna primanja od 4.403 evra koliko za Božovića izdvajaju građani Srbije, dok on sedi u Beogradu i postuje i tvituje po društvenim mrežama, gordo se predstavljajući kao "njegova ekselencija".

Imovinska karta Vladimira Božovića koju je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije nadasve je zanimljiva. Božović je izgleda baš srećne ruke pa je prijavio da je na poklon dobio:

- kuću od 166m2

- poslovni prostor od 24m2

- pomoćni objekat od 36m2

- njivu od 6033m2

- građevinsko zemljište od 400m2

- pomoćni objekat od 30m2

Božović naravno nije objavio ime ovog tajnovitov poklonodavca koji je očigledno bio baš široke ruke!

Zanimljivo je da se u njegovoj imovinskoj karti 2020. godine pojavio i stan od 126,93m2 za koji je naveo da ga je stekao kupovinom, iako je u prethodnom Izveštaju Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da nema nikakvu ušteđevinu, niti depozite u bankama. Postavlja se logično pitanje, kako je to moguće, osim ako njegova ekselencija nije uzela stambeni kredit.

Iz svega navedenog jasno je da je u Vučićevoj Srbiji sve moguće. Baš sve.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 89

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati