Društvo i ekonomija

Rodoljub Kubat

09. 12. 2021. 19:41 0

Otvoren novi naučni centar na Filozofskom fakultetu

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu osnovan je Centar za biblijsku filologiju i hermeneutiku, kao naučna jedinica pri Odeljenju za klasične nauke.

Dve discipline unutar kojih se odvija aktivnost Centra - biblijska filologija i biblijska hermeneutika. Filologija se bavi stanjem teksta i njegovim tumačenjem s obzirom na tekstološki relevantne pojedinosti, dok hermeneutika proširuje domen tumačenja na pitanja koja sa stanjem teksta ne stoje u neposrednoj ili čak ni u kakvoj vezi.

Glavni cilj Centra je da razvije svestrano i naučno utemeljeno izučavanje Biblije sa stanovišta primarno filološkog, koje je po sebi otvoreno za različite pristupe i priziva razne vidove saradnje. U svom delokrugu podstičući multi- i interdisciplinarnost, Centar insistira na radu po načelima sekularizma i akademske slobode, koja Filozofski fakultet oduvek brani i promoviše.

Osnovna programska delatnost Centra vezana je za rad na planiranju i sprovođenju naučnih projekata i selektivnu izdavačku delatnost (gde se nastoji na publikovanju delâ od izuzetnog nacionalnog, ali i međunarodnog značaja). Centar takođe organizuje konferencije i skupove, i aktivno učestvuje u razmeni personala s partnerskim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Važan zadatak Centra je ostvarivanje konkretne saradnje sa sličnim naučnim jedinicama, akademskim ustanovama i mrežama kao i institucijama kulture u zemlji i inostranstvu. Sav svoj rad Centar temelji na poštovanju pristupa i metodoloških polazišta prisutnih u savremenoj nauci, uz naglašen transdisciplinarni, komparativni i interkulturalni pristup izučavanju i tumačenju Biblije.

U poslove Centra uključeni su i mladi saradnici. Naročito povoljni uslovi za učešće mladih istraživača u radu Centra nastaju s pokretanjem novih studijskih programa na Odeljenju za klasične nauke, koje je u narednom akreditacionom ciklusu dalo prostora i značaja biblijskoj filologiji.
Aktivnosti Centra sada su usredređene na ove poslove:

Leksikon biblijske hermeneutike (priređivač Rodoljub Kubat) planira se kao rečnik-pojmovnik kakav do danas ne postoji na srpskom jeziku, a ne nalazi se često ni drugde. Leksikon je koncipiran interdisciplinarno, tako da se u njemu izučavanje Biblije prepliće i nadopunjuje s različitim društveno-humanističkim studijama.

- Za pisanje jedinicâ Leksikona angažovano je dvestotinak stručnjaka, polovinom i više iz inostranstva. Među autorima će biti neki od vodećih svetskih stručnjaka u svojim oblastima, ali i naši naučnici.

Septuaginta na srpskom. Prve publikacije na ovom projektu biće Knjiga Postanja, Knjiga Izlaska i tzv. Mali proroci po Septuaginti. Na tome su već sada angažovani naučni timovi, i posao je dosta daleko odmakao.

Srpska starozavetna onomastika i Uporedni korpus latinskih Biblija XVI veka.

Pri Centru radi i Otvorena škola biblijskih jezika, na kojoj se drže, ekstrakurikularno i besplatno za sve polaznike, tečajevi ovih starih jezika: starozavetnog jevrejskog, starozavetnog aramejskog, biblijskog grčkog, biblijskog latinskog, gotskog, jermenskog, sirijskog, staro- i crkvenoslovenskog.

Centar za biblijsku filologiju i hermeneutiku predstaviće se javnosti tribinom

Razgovor o prevodu Starog Zaveta s jevrejskog prof. dr Dragana Milina

U razgovoru će učestvovati: protojerej-stavrofor dr Dragan Milin, redovni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u penziji, autor najnovijeg srpskog prevoda Starog zaveta; vrhovni rabin Srbije g. Isak Asiel; gđa Vera Mitić, generalna sekretarka Biblijskog društva Srbije, izdavača najnovijeg srpskog prevoda Starog Zaveta; dr Vojin Nedeljković, redovni profesor Filozofskog fakulteta. Moderator razgovora biće prof. dr Nenad Ristović, upravnik Odeljenja za klasične nauke.

Tribina će biti održana, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera, u amfiteatru Filozofskog fakulteta u utorak 14. 12. 2021. s početkom u 18.30. Svi zainteresovani su dobrodošli. Ulaz je slobodan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati