Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 11. 2021. 14:57 20

Ambasada Rumunije reagovala nakon govora mržnje na TV Pink

Povodom izjave srpskog reditelja i pisca Dragoslava Bokana na TV Pink o napadu na rumunsku zajednicu koja živi u Srbiji, Ambasada Rumunije u Beogradu najoštrije osuđuje govor mržnje usmeren na rumunsku manjinu koja živi u Republici Srbiji, kao i medijsku manipulaciju pripadnosti ovoj manjini u političkom kontekstu. Odlučno odbacujemo tvrdnju da su građani Srbije rumunskog porekla "nacionalni neprijatelji" Srbije - piše u saopštenju, koje prenosimo u celosti.

Ovakvim izjavama se negira vredan doprinos rumunske manjine kulturnoj raznolikosti i društveno-ekonomskom razvoju države Srbije. Ovakav gest protiv zajednice koja se pokazala lojalnom srpskoj državi i pozitivno uticala na atmosferu mirne međunacionalne koegzistencije u srpskom društvu može baciti senku na postojeće prijateljstvo naše dve zemlje, na koje se uvek oslanjalo. Snažna povezanost jednih sa etničkom manjinom.

Rumunija i Srbija su susedne zemlje u Evropi 21. veka i doprinos bilo kog građanina napretku i društvenoj integraciji svoje zemlje ne treba suditi iz perspektive njegove etničke pripadnosti.

Istovremeno, izražavamo žaljenje što je javna televizijska stanica, koja je pokrivena širom zemlje, prihvatila te izjave, bez filtera korektnosti i objektivnosti i bez ikakvih sankcija na korišćenje nacionalne pripadnosti kao osnove za javne napade - stoji na kraju saopštenja Ambasade Rumunije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati