Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

25. 11. 2021. 11:42 3

Čustović: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Srbiji se agresija i nasilje promovišu iz samog vrha države. U takvoj atmosferi ne treba da nas čudi i porast nasilja nad ženama. Istraživanja pokazuju da je svaka druga žena u Srbiji doživela neki oblik nasilja, više od polovine devojčica i devojaka u Srbiji bilo je uhođeno, dok je oko 70% njih doživelo seksualna uznemiravanja - kaže Ferida Čustović iz Ženske mreže SSP.

U poslednje dve decenije u našoj zemlji je ubijeno više od 300 žena, a oko 400 dece je ostalo bez majki zbog porodično-partnerskog nasilja.

I pored toga sto je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici izmenjen, on još uvek ne daje odgovarajuće rezultate. Zakon ne sadrži mere praćenja i nadzora nasilnika, kao ni konkretne mere zaštite i pomoći žrtavama.

Ženama žrtvama nasilja, nije dozvoljeno  da promene bravu na stanovima u kojima žive, ukoliko na njih polažu pravo oni koji su ih maltretirali. Takođe, izostaje rad na prevenciji dok tabloidini mediji kreiraju atmosferu u kojoj se nasilje toleriše.

Ženska mreža Stranke slobode i pravde osuđuje svaki slučaj nasilja prema ženama i zalaže se za:

– nultu toleranciju prema nasilju, 

– najoštrije kazne za nasilnike,

– prevenciju nasilja uvođenjem obaveznih predmeta u škole.

– zaštitu žrtve i njeno egzistencijalno osnaživanje,

 – pružanje psihičke pomoći žrtvama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

No pasaran!

Zoran Živković [01.12.2021.]


Anketa

Kakva je bila svrha bagera iz Šapca na protestima?

Rezultati

Video dana

Domino efekat bez domina