Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 11. 2021. 09:58 5

Stop uđi-izađi diplomama i poklanjanju ocena

U našem društvu sve više imamo parolu: ,"Uđi u školu ili fakultet i izađi sa diplomom", i situacije gde vrednosti poput učenja, rada, marljivosti nisu cenjene, već uz člansku kartu partije vi dobijate fakultetsku diplomu, pa i radno mesto. Sem normalne pojave – uđi, izađi sa diplomom, imamo i nastavnike koji poklanjaju ocene pojedincima koji nemaju pokriće u svom znanju, piše u saopštenju koje potpisuje Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, a koje prenosimo u celosti.

Ono što zabrinjava je da prosvetni radnici ćute i saginju glave i ne ukazuju na ovu anomaliju. Tako imamo primer da se ne poštuje i ne ceni prosvetni radnik. Činjenica je da su plate zaposlenih u prosveti Republike Srbije niske, čak i niže nego što bi trebalo da budu!

Kada bi se poštovalo ono što je propisano Uredbom o koeficijentima, zaposleni sa VII stepenom stručne spreme bi kući morao da nosi 2,89 puta veću zaradu od fizičkog radnika. Kada bi to zaista bilo tako, kada bi zakoni važili i u praksi, osnovna mesečna neto zarada zaposlenog sa VII stepenom bi od 1. januara 2022. godine iznosila 102.346 dinara. Naše tetkice u školama bi za mesec koji ima 176 radnih sati, po obračunu od 1. januara 2022. godine imale 35.414 dinara. Ne slažemo se i ne prihvatamo činjenicu da naše tetkice dotirate sa oko 10.000 dinara i na taj način unižavate i omalovažavate njihov rad.


Hoćemo sprovođenje Uredbe Vlade Republike Srbije koja će biti poštovana, a ne obesmišljena.

Đaci koji su ušli i izašli iz obrazovne ustanove sa diplomom koja nije zaslužena vrednim i samopregornim radom i angažovanjem, sigurno neće poštovati rad nastavnika. Nastavnicima koji poklanjaju ocene kažemo – dosta liccemerja! Počnite da cenite znanje, trud, zalaganje, sve za buduću bolju Srbiju! Sindikati ne predstavljaju pretnju vlasti, sve iz jednostavnog razloga što su su razjedinjeni i nejedinstveni i što su izgubili kontakt sa svojim sindikalnim članstvom.

Sindikalni lideri više gledaju svoju platu koja je dva i više puta veća od plate prosvetnog radnika u Republici Srbiji, a koji je stub obrazovanja. Pojedini tzv. lideri sindikata, kojima više niko ne veruje, zatvorili su se u svoje kancelarije i izgubili svaki kontakt sa stvarnošću. Licitiraju sa procentima za povećanje plate bez ikakve ekonomske analize i primene adekvatnih kriterijuma. Okružili su se poltronima koji ih tapšu po ramenu, sve naravno iz jednostavnog razloga što od toga imaju ličnu korist.

Fingiraju proteste i prave se da kao nešto rade. Stop diplomama uđi-izađi, stop poklanjanju ocena, stop ovakvim sindikalnim liderima i grupicama oko njih! Hoćemo socijalno partnerstvo! Hoćemo pravdu i dosledno poštovanje Uredbe i pravično vrednovanje svačijeg rada u prosveti!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Objašnjenje

Zoran Živković [28.09.2022.]
Anketa

Ko je trenutno najbolji srpski fudbaler?

Rezultati

Video dana

Živog me nećete uhvatiti