Društvo i ekonomija

Direktno.rs

06. 11. 2021. 09:58 5

Stop uđi-izađi diplomama i poklanjanju ocena

U našem društvu sve više imamo parolu: ,"Uđi u školu ili fakultet i izađi sa diplomom", i situacije gde vrednosti poput učenja, rada, marljivosti nisu cenjene, već uz člansku kartu partije vi dobijate fakultetsku diplomu, pa i radno mesto. Sem normalne pojave – uđi, izađi sa diplomom, imamo i nastavnike koji poklanjaju ocene pojedincima koji nemaju pokriće u svom znanju, piše u saopštenju koje potpisuje Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, a koje prenosimo u celosti.

Ono što zabrinjava je da prosvetni radnici ćute i saginju glave i ne ukazuju na ovu anomaliju. Tako imamo primer da se ne poštuje i ne ceni prosvetni radnik. Činjenica je da su plate zaposlenih u prosveti Republike Srbije niske, čak i niže nego što bi trebalo da budu!

Kada bi se poštovalo ono što je propisano Uredbom o koeficijentima, zaposleni sa VII stepenom stručne spreme bi kući morao da nosi 2,89 puta veću zaradu od fizičkog radnika. Kada bi to zaista bilo tako, kada bi zakoni važili i u praksi, osnovna mesečna neto zarada zaposlenog sa VII stepenom bi od 1. januara 2022. godine iznosila 102.346 dinara. Naše tetkice u školama bi za mesec koji ima 176 radnih sati, po obračunu od 1. januara 2022. godine imale 35.414 dinara. Ne slažemo se i ne prihvatamo činjenicu da naše tetkice dotirate sa oko 10.000 dinara i na taj način unižavate i omalovažavate njihov rad.


Hoćemo sprovođenje Uredbe Vlade Republike Srbije koja će biti poštovana, a ne obesmišljena.

Đaci koji su ušli i izašli iz obrazovne ustanove sa diplomom koja nije zaslužena vrednim i samopregornim radom i angažovanjem, sigurno neće poštovati rad nastavnika. Nastavnicima koji poklanjaju ocene kažemo – dosta liccemerja! Počnite da cenite znanje, trud, zalaganje, sve za buduću bolju Srbiju! Sindikati ne predstavljaju pretnju vlasti, sve iz jednostavnog razloga što su su razjedinjeni i nejedinstveni i što su izgubili kontakt sa svojim sindikalnim članstvom.

Sindikalni lideri više gledaju svoju platu koja je dva i više puta veća od plate prosvetnog radnika u Republici Srbiji, a koji je stub obrazovanja. Pojedini tzv. lideri sindikata, kojima više niko ne veruje, zatvorili su se u svoje kancelarije i izgubili svaki kontakt sa stvarnošću. Licitiraju sa procentima za povećanje plate bez ikakve ekonomske analize i primene adekvatnih kriterijuma. Okružili su se poltronima koji ih tapšu po ramenu, sve naravno iz jednostavnog razloga što od toga imaju ličnu korist.

Fingiraju proteste i prave se da kao nešto rade. Stop diplomama uđi-izađi, stop poklanjanju ocena, stop ovakvim sindikalnim liderima i grupicama oko njih! Hoćemo socijalno partnerstvo! Hoćemo pravdu i dosledno poštovanje Uredbe i pravično vrednovanje svačijeg rada u prosveti!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati