Društvo i ekonomija

[ Izvor: Demostat ]

18. 10. 2021. 16:11 0

Nacionalne frekvencije otvoreno uz vlast

Javni servis je neizbežno prvi na udaru kada se govori o objektivnom informisanju, jer pripada svim gradjanima, a tradicionalno se stavlja u službu vladajućih struktura zbog čega je nivo poverenja gledalaca u RTS na vrlo niskom nivou.

S druge strane, za televizije sa nacionalnom pokrivenošću koje su u privatnom vlasništvu ne dovodi se u pitanje činjenica da su platforme za promociju SNS, jer iz vlasništva, valjda, proizilazi pravo da svojim uređivačkim konceptom podržavaju političku opciju kojoj su naklonjeni, pa i aktuelnu Vladu Srbije.

Vlasnici televizija sa nacionalnim frekvencijama su srpski biznismeni, za koje se vezuje više ili manje kontroverzi. Željko Mitrović vlasnik je televizije “Pink”, Predrag Ranković Peconi televizije “Happy”, a Srđan Milovanović televizija “Prve” i “O2”.

I sam predsednik Vučič je jasno rekao da TV Pink podržava Vladu, jer “svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje” kao i to da to spada u “evropske vrednosti”. Činjenica je da “Pink”, ali i “Happy” mogu svojom uređivačkom politikom da daju podršku kome god žele, ali nema sumnje da ove dve televizije vešto koriste inernost Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i često ne rade u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima.

Treba naglasiti i to da je nacionalna frekvencija javno dobro i da takođe pripada svim građanima Srbije.

Prema Zakonu o elektronskim medijima, pružalac medijske usluge dužan je da “obezbedi slobodno, istinito, potpuno i blagovremeno informisanje i da poštuje pravilo druge strane što znači da druga strana ravnopravno može da se izjasni”.

Primetna je, međutim velika zastupljenost stranaka koje učestvuju u vlasti, a posebno dominanacija predsednika Srbije u informativnim emisijama privatnih televizija sa nacionalnom pokrivenošću, uz značajan porast negativnog izveštavanja o opozicionim strankama.

Za razliku od RTS-a, za privatne medije važi drugi standard koji je regulisan pomenutim zakonom. Tačnije, oni nemaju obaveze prema građanima već prema zakonu i REM.

REM navodno šalje stotine prekršajnih prijava, ali one zastarevaju. U poslednjem izveštaju Službe za nadzor REM-a navodi se da su komercijalne televizije prekršile Zakon o elektronskim medijima više od 12.000 puta, a procesuirana su samo 22 prekršaja, što ukazuje na potpuno neefikasan mehanizam kontrole i kažnjavanja. Televizijama “Pink” i “Happy” koje su bez ikakve sumnje štićenice aktuelnog režima sve je dozvoljeno.

U njihovim programima se kontinuirano krše brojne zakonske odredbe, od dužine reklamnog bloka, prenosa proslava političkih partija, izveštavanja pred izbore, pa sve do rialiti programa kada se nametnulo pitanje kako od nasilja i vulgarnog ponašanja zaštiti gledaoce, a pre svega decu i mlade.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati