Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: ISPI ]

16. 10. 2021. 06:00 14

Krušik, Savamala, Belivuk: Italijani bruje o SNS aferama

Italijanski Institut za studije međunarodne politike (ISPI), piše da je vladavina prava u Srbiji ugrožena poslednjih godina i kako je srpska vladajuća elita u tome aktivno učestvovala. Navodeći slučajeve Savamala, Krušik i kampanje protiv novinara KRIK-a nakon hapšenja Veljka Belivuka, ISPI tvrdi da oni najbolje predstavljaju način na koji je savremena Srbija prešla iz zarobljene države u stanje u kome je granica između vladajućih elita i kriminalnih grupa potpuno zamagljena.

ISPI piše da je afera Savamala pokazala da policija u Srbiji umesto da služi potrebama ljudi, drži se vladajuće elite, a da su kriminalne grupe postale punomoćnici policije.

Pominje se i kontroverzni projekat "Beograd na vodi" za koji se tvrdi da se realizuje mutnim novcem i potpunim nedostatkom transparentnosti.

ISPI informiše italijansku javnost i o tome kako je kriminalna grupa Veljka Belivuka obavljala mnoge "javne usluge" za režim, poput obezbeđivanja Parade ponosa u Beogradu ili sprečavanja da pristalice Partizana tokom fudbalskih utakmica izgovaraju uvredljive parole protiv Vučića.

Za aferu Krušik se tvrdi da predstavlja ekonomsku moć i privilegovani status koji uživa vladajuća elita i njihovi rođaci.

- Slučaj pokazuje da za članove SNS-a dostizanje vrha srpske države znači delovati iznad nje, iskoristiti prednosti nacionalnih resursa, pa čak i izazvati ekonomski gubitak za samu državu - stoji u tekstu ISPI, a dalje se dodaje:

- Činjenica da je jedine pravne posledice ove afere platio uzbunjivač koji je plasirao informacije u medije, pokazuje da se niko ne može usuditi sumnjati u lidere vladajućih partija. U tom pogledu, srpska vladavina prava je ugrožena u meri u kojoj partijski kadrovi više nisu službenici države, nego imaju koristi od države koja im obezbeđuje nacionalne resurse.

Konačno, čitav slučaj oko Belivuka i klevetnička kampanja protiv novinara KRIK -a, kako piše ISPI, stoji kao krajnji odbrambeni bedem režima.

- Belivukovo hapšenje dogodilo se u vreme kada su njegove nezakonite aktivnosti postale previše vidljive, pa su veze sa najvišim srpskim - institucijama bile previše "razotkrivene". Policijska operacija bila je praćena trijumfalnom retorikom režima o "ratu protiv mafije". Međutim, kako su istrage i Belivukove tvrdnje otkrile umešanost državnih institucija, operacija bi se mogla zamisliti kao hobotnica koja je amputirala pipak kada se zaglavila u nevolji - kaže se u teksu ISPI.

Belivuk, koji je već deset godina član SNS, bio je teret vladajućoj stranci i morao je biti žrtvovan iz dva komplementarna razloga, tvrdi se u tekstu: očuvanja imidža najviših institucija i pokazivanja da je država reaktivna u borbi protiv mafije.

- Optuživanje KRIK-a da je u dogovoru sa klanom mehanizam je samoodbrane u propagandne svrhe. Namera je da se diskredituje nekoliko nezavisnih srpskih medija i ponudi javnosti usklađena stvarnost odobrena od režima: država se bori protiv mafije, a ko god se usudi da sumnja u to, smatra se mafijom - zaključuje ISPI.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ekvilibristika u Srbiji

Zoran Živković [26.11.2021.]


Anketa

Kako se grejete ove zime?

Rezultati

Video dana

I reče sa vrata: donosim ti brata!