Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: ISPI ]

16. 10. 2021. 06:00 14

Krušik, Savamala, Belivuk: Italijani bruje o SNS aferama

Italijanski Institut za studije međunarodne politike (ISPI), piše da je vladavina prava u Srbiji ugrožena poslednjih godina i kako je srpska vladajuća elita u tome aktivno učestvovala. Navodeći slučajeve Savamala, Krušik i kampanje protiv novinara KRIK-a nakon hapšenja Veljka Belivuka, ISPI tvrdi da oni najbolje predstavljaju način na koji je savremena Srbija prešla iz zarobljene države u stanje u kome je granica između vladajućih elita i kriminalnih grupa potpuno zamagljena.

ISPI piše da je afera Savamala pokazala da policija u Srbiji umesto da služi potrebama ljudi, drži se vladajuće elite, a da su kriminalne grupe postale punomoćnici policije.

Pominje se i kontroverzni projekat "Beograd na vodi" za koji se tvrdi da se realizuje mutnim novcem i potpunim nedostatkom transparentnosti.

ISPI informiše italijansku javnost i o tome kako je kriminalna grupa Veljka Belivuka obavljala mnoge "javne usluge" za režim, poput obezbeđivanja Parade ponosa u Beogradu ili sprečavanja da pristalice Partizana tokom fudbalskih utakmica izgovaraju uvredljive parole protiv Vučića.

Za aferu Krušik se tvrdi da predstavlja ekonomsku moć i privilegovani status koji uživa vladajuća elita i njihovi rođaci.

- Slučaj pokazuje da za članove SNS-a dostizanje vrha srpske države znači delovati iznad nje, iskoristiti prednosti nacionalnih resursa, pa čak i izazvati ekonomski gubitak za samu državu - stoji u tekstu ISPI, a dalje se dodaje:

- Činjenica da je jedine pravne posledice ove afere platio uzbunjivač koji je plasirao informacije u medije, pokazuje da se niko ne može usuditi sumnjati u lidere vladajućih partija. U tom pogledu, srpska vladavina prava je ugrožena u meri u kojoj partijski kadrovi više nisu službenici države, nego imaju koristi od države koja im obezbeđuje nacionalne resurse.

Konačno, čitav slučaj oko Belivuka i klevetnička kampanja protiv novinara KRIK -a, kako piše ISPI, stoji kao krajnji odbrambeni bedem režima.

- Belivukovo hapšenje dogodilo se u vreme kada su njegove nezakonite aktivnosti postale previše vidljive, pa su veze sa najvišim srpskim - institucijama bile previše "razotkrivene". Policijska operacija bila je praćena trijumfalnom retorikom režima o "ratu protiv mafije". Međutim, kako su istrage i Belivukove tvrdnje otkrile umešanost državnih institucija, operacija bi se mogla zamisliti kao hobotnica koja je amputirala pipak kada se zaglavila u nevolji - kaže se u teksu ISPI.

Belivuk, koji je već deset godina član SNS, bio je teret vladajućoj stranci i morao je biti žrtvovan iz dva komplementarna razloga, tvrdi se u tekstu: očuvanja imidža najviših institucija i pokazivanja da je država reaktivna u borbi protiv mafije.

- Optuživanje KRIK-a da je u dogovoru sa klanom mehanizam je samoodbrane u propagandne svrhe. Namera je da se diskredituje nekoliko nezavisnih srpskih medija i ponudi javnosti usklađena stvarnost odobrena od režima: država se bori protiv mafije, a ko god se usudi da sumnja u to, smatra se mafijom - zaključuje ISPI.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati