Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

13. 10. 2021. 10:58 18

Stidite li se, generali?

Obdukcioni nalaz starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, koji je preminuo 24. juna tokom izvođenja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni, pokazao je da on nije preminuo jer mu je "iznenada pozlilo", kako je to na dan tragedije nemušto saopštilo Ministarstvo odbrane, već zbog ugušenja hemijskim sredstvima. Time je stavljen zarez na slučaj smrti pripadnika Druge brigade kopnene vojske, oca dvoje dece, a krivičnu "tačku" trebalo bi da stave Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, kome je slučaj dodeljen, ali i Ministarstvo odbrane, čiji bi generali, koji su rukovodili vežbom, morali da makar imaju osećaj moralne odgovornosti zbog pogibije njihovog vojnika.

„Tokom priprema za planiranu vojnu vežbu na privremenom poligonu „Pešter“, starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, iznenada je pozlilo, a preminuo je u bolnici u Kraljevu“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije 24. juna ove godine na dan kada je stariji vodnik Stojković, ispostaviće se, poginuo tokom obavljanja svog životnog poziva.

Ispostaviće se, više od tri meseca kasnije, da starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću nije „iznenada pozlilo“, kako je to navelo Ministarstvo odbrane, već da se ugušio hemijskim sredstvima, što piše u obdukcionom nalazu koji je objavio ucentar portal.

Stojković se kobnog dana nalazio u oklopnom vozilu u kome se aktivirao protivpožarni sistem, usled velikih temperatura, koja je tada iznosila 43 stepena, a pored njega dejstvovao je tenk i aktivirana su druga sredstva.

Stariji vodnik prve klase je radio-vezom dojavio svojim nadređenima u kakvoj se sitaciji našao, ali mu je naređeno da vozi još 60 metera, što je on i učinio. Vozilo se ispunilo gasom, onesvestio se čak i vozač, a svi u vozilu su uspeli da se spasu osim Stojkovića, koji je izveo ljude iz oklopnog vozilam ali za njega nije bilo spasa, piše Nova.rs

Jedan od nadređenih, navodno, prokomentarisao je da se takve stvari dešavaju, a vežba je nastavljena dalje. Vojni stručnjaci objasili su da je „Munjeviti udar“ bio sve, samo ne vojna vežba.

„Imali ste vežbu koja nije planirala godišnjim planom, pa samim tim ne znamo ni koliko je koštala. Drugo, mora se tačno znati ko šta radi i šta je u čijoj nadležnosti. Ovde niste imali nikakvu taktičku sitauciju, već smo videli raspored i gađanje. Zbog tih egzibicija došlo je do više događaja, pa smo tako videli na zvaničnim snimcima kako se gađanja vrše preko vozila u pokretu, stoke i slično. Mi kao vojnici znamo, to je osnovna stvar, kada se neko ponovi u zoni dejstva, sve se odmah prekida“, rekao je tada Novica Antić predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane se dve nedelje od smrti Stojkovića ponovo oglasilo povodom smrti Stojkovića, i navelo da su „potpuno neprimereni pokušaji politizacije od strane pojedinih političara“ i kazalo da „nije saopštavalo uzrok smrti Stojkovića, već da je njegovo utvrđivanje prepustilo nadležnim institucijama koje će o tome i obavestiti javnost“.

Tada su rekli i je ministar odbrane Nebojša Stefanović naložio Inspektoratu odbrane vandredni inspekcijski nadzor, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović formiranje komisije za utvrđivanje eventualne odgovornosti vojne organizacije.

„Ukoliko se utvrde bilo kakvi propusti, svi odgovorni će biti najoštrije sankcionisani, a sve spekulacije do utvrđivanja uzroka smrti Stojkovića u najmanju ruku su neprimerene i namenjene jeftinom skupljanju političkih poena, u kojem nema ni trunke pijeteta prema pokojniku i njegovoj porodici, a vojničke časti na koju se pojedini pozivaju tek ni u tragovima“, navelo je Ministarstvo odbrane.

VSS: Pali na ispitu časti

Vojni sindikat Srbije konstatovao je da su Ministarstvo, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom pali na ispitu časti i morala.

„Posle niza vanrednih događaja sa smrtnim posledicama, оvaj slučaj je ozbiljno poljuljao poverenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu. Očekujemo da se utvrdi odgovоrnost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju u ispravnom stanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe“, kazao je VSS u saopštenju, te dodao da će predložiti da Stojković bude posthumno odlikovan jer je svoj život položio časno, obavljajući svoju vojničku dužnost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Kolumna


Beogradski metro!

Zoran Živković [13.10.2021.]


Anketa

Ko je stvorio Dijanu Hrkalović?

Rezultati

Video dana

Dogodi se da dostava kasni, usled više sile