Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

11. 10. 2021. 14:35 3

Novinarka KRIK-a dobitnica nagrade "Katarina Preradović"

U znak sećanja na Katarinu Preradović, novinarku i urednicu "Blica" i nedeljnika "NIN", koja je dosledno tragala za istinom, hrabro prkoseći konstantnim političkim, kriminalnim i tajkunskim pritiscima, Fondacija "Katarina Preradović" po peti put dodelila je godišnju nagradu za ispunjavanje visokih profesionalnih i etičkih standarda, profesionalni integritet i izuzetnost. Ovogodišnju nagradu je dobila novinarka KRIK-a Dragana Pećo za seriju tekstova o tajnim računima.

- Ona je pokazala šta je pravo novinarstvo, kojeg je u Srbiji sve manje - rekao je direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović, proglašavajući dobitnicu.

Dragana Pećo se zahvalila na nagradi i istakla da su uslovi pod kojima novinari danas rade sve teži.

- Kako kolegama iz moje redakcije, tako i drugim kolegama koji se bave istraživačkim novinarstvom. Ali mi, naravno, nećemo odustati - poručila je Pećo.

Dosadašnji dobitnici nagrade "Katarina Preradović" su Marko Somborac, Predrag Blagojević, Tamara Skrozza, Vuk Cvijić i Ana Lalić.

Fondacija "Katarina Preradović" je saopštila da dodeljivanjem nagrade želi da istakne novinare koji beskompromisno rade u interesu društva, štiteći i otkrivajući istinu.

- Nagrađujemo i podržavamo pojedince koji hrabro, po cenu lične bezbednosti, stoje kao poslednja brana etičnosti, slobode i težnje da se živi u uređenom i pravednom društvu. Vreme u kome živimo obeleženo je brutalnom proizvodnjom laži i mržnje kojima režim u Srbiji, koristeći podaničke medije, urušava osnovne postulate humanosti, podvaja društvo, od građana pravi posušnike, a od države zarobljenu represivnu polugu za enormno bogaćenje pojedinaca. Sve teže je u Srbiji biti novinar/ka, sve opasnije je postalo otkrivanje i objavljivanje istine, ali je istovremeno sve važnije istrajavati u tom poslu - navodi se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati