Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

28. 09. 2021. 10:20 6

Nastavnici: Stavili su nas u sraman položaj!

Dana 20.8.2021. godine krenula je kombinovana nastava koja je stavila nastavnika u sraman položaj. Ove godine je ispod časova obaveznih predmeta napisano 45 minuta i baš je neprihvatljivo, što ću primetiti, da je zbog toga školska godina počela kao da je sve normalno, iako je već 1. septembra bilo više slučajeva korone nego u vreme kad smo prošle školske godine prelazili na onlajn nastavu (tj. nastavu od kuće), piše u saopštenju Foruma srednjih stručnih škola koje je potpisao predsednik FSSŠ Milorad Antić, a koje prenosimo u celosti.


Sada su se poigrali sa nama i našim učenicima, a bogami, i njihovim roditeljima, pošto su nam prvo izbacivali cela odeljenja iz rada i slali ih na nastavu od kuće (crveno svetlo na "semaforu"), a onda pustili obaveštenje o prelasku na "prelazni", drugi oblik nastave - tzv. žuto svetlo - sa zelenog kojim je počeo septembar, pa skočio na crveno, bar u SŠ u Beogradu. Zaboravili su da postoje još dve-tri mogućnosti kad je semafor u pitanju. Jedna je žuto trepćuće, koje menja sva tri svetla, a ima i ona kad semafor uopšte ne radi.

Mislim da smo pred takvim kolapsom ako se ovo nastavi. Naime, potpisali smo rešenja u kojima piše da ćemo raditi 45 minuta, u školi bez obzira na oblik nastave i još dva sata nedeljno potrošiti na ostavljanje nastavnog materijala grupi koja tog dana nije bila u školi. Svešće se to na onaj postupak nekih naših pragmatičnih kolega iz prethodnih godina korone - koji svi preziremo - da deci samo napišemo gde se neka lekcija nalazi, pa nek im roditelji ili privatni nastavnici sami objašnjavaju, pošto mi nemamo vremena da se na to vraćamo na redovnim časovima. 

Ili misle da je bolje imati časove od 45 minuta na kojima ćete non-stop ponavljati deci ukratko šta ste radili sa prethodnom grupom, a za proveru znanja se snalaziti kako ko hoće i može. Ovakav način rada neće odgovarati većini valjanih i časnih nastavnika, kojima je stalo da decu nauče (i obuče) bar osnovno gradivo svog predmeta, a ne da površno postavljaju broj strane ili lekcije, kao da deca ne znaju da otvore sadržaj udžbenika ili priručnika. Veliki je problem što nas, kao struku, tretiraju ispod svake ljudske mere, jer ne prezaju da tvrde kako nije opasno ići u odeljenje u kome je 35 učenika, od kojih se 5 razbolelo od korone u razmaku većem od 48 sati!

Pa dajte već jednom te iz ŠU, inspekcije, Zavoda za javno zdravlje i drugih institucija koje odlučuju o našim životima i poslovima, dajte ih što pre u naše škole, bez obzira da li su vakcinisani ili ne! Kolege, vakcinisane i nevakcinisane, razboljevaju se, a uprava sedi i - eksperimentiše živim ljudima.

Koliko smo otporni na delta soj virusa? Koliko dece treba da se razboli da bi se išlo na nastavu od kuće? Ništa ja neću što ne bi bilo u skladu sa Uputstvima Ministarstava prosvete koja mešetare brojevima zaraženih i izjavama Kriznog štaba, ali pogledajte šta ste već sada uradili deci i roditeljima, ako vam je do prosvetnih radnika stalo. Svojom neodgovornom politikom pomešali ste sitne koristi i poene u vlasti sa neetičkim postupanjem prema ogromnoj populaciji učenika i nastavnika (i njihovim porodicama) time što niste doneli nijednu valjanu odluku da nam svima bude bolje!

Niti ste razmišljali o prilagođavanju nastave i obima znanja u okolnostima pandemije, niti je bilo ko pomislio da popravi situaciju u tehničkoj podršci takvoj nastavi ili obezbeđivanju istih higijenskih uslova za sve. Tako uništavate dečje i naše fizičko i psihičko zdravlje, a promovišete samo sebe kroz prazne forme i fraze rodoljublja i patriotizma.

Još nešto bi hteli da apelujemo na vas, a to je da shodno članu 32. stav 1. Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika /Sl.glasnik RS br. 21/2015 i 92/2020/ zaposlenima isplatite Novogodišnju nagradu u jednakom iznosu, kako stoji u pomenutom Posebnom kolektivnom ugovoru, sve iz razloga što nam to i pripada - piše na kraju saopštenja Foruma srednjih stručnih škola koje je potpisao predsednik FSSŠ Milorad Antić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Retuširanje

Zoran Živković [22.10.2021.]


Anketa

Koji vam je omiljeni horoskopski znak?

Rezultati

Video dana

Otkriće "Čoveka zmaja" menja priču o ljudskoj evoluciji