Društvo i ekonomija

[ Izvor: DW ]

24. 09. 2021. 06:25 19

Ko sve želi srpski litijum: Rio Tinto se povezao s najvećima

Mnogi su zainteresovani za litijum u Srbiji, a i politički značaj tog projekta je očigledan, ocenjuje "Frankfurter algemajne cajtung". Nemački list istovremeno upozorava na zabrinutost zbog ekoloških standarda, prenosi Dojče vele.

List najpre podseća na nedavnu posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu i njenu izjavu na konferenciji za novinare da je Nemačka takođe zainteresovana za zalihe litijuma u Srbiji, piše DW.

One su otkrivene 2004, a njihov potencijalni ekonomski značaj je od tada stalno rastao. Agencija Blumberg, specijalizovana za informacije iz privrede, izvestila je još 2019. da bi se u Srbiji moglo raditi o najvećim zalihama u Evropi, pišući u ratobornom tonu o "novom evropskom frontu u ekonomskom boju sa Azijom", prenosi nemačka agencija.

Kako se dodaje, litijum iz Srbije bi, prema tim navodima, mogao da doprinese tome da Evropa izdrži utakmicu s Kinom u proizvodnji auto-baterija, zato je za Evropu važno da se u Srbiji, gde je u teškoj industriji, od rudnika do čeličana, često kineska konkurencija pobeđivala, u pogledu litijuma ne desi da se opet nametne neki kineski državni koncern.

U tekstu se ukazuje da trenutno prednost nemaju kineske kompanije, već australijsko-britanski gigant Rio Tinto:

- U jednom saopštenju kompanije navedeno je da koncern tom investicijom želi da postane jedan od deset najvećih proizvođača litijuma na svetu. Eksploatacija bi trebalo da počne 2024, a predviđeno je da traje 40 godina. Prema sopstvenim podacima, koncern planira da uloži više od dve milijarde evra. Godišnje bi milion vozila bilo snabdeveno baterijama koje bi radile na osnovu litijuma iz Srbije.

Politički značaj projekta je očigledan i potvrđen je nedavno istraživanjem BIRN-a, piše frankfurtski list.

- Ta istraživačka mreža domogla se poruke ambasadorke Srbije u Briselu, koja izveštava svoje ministarstvo u Beogradu o razgovoru sa jednim od glavnih menadžera Rio Tinta. Koncern je u međuvremenu potvrdio taj susret u Briselu 8. juna. Doduše, Rio Tinto nije navodio detalje razgovora, ali nije ni demantovao hitnu depešu ambasadorke upućenu Ministarstvu u kojoj je razgovor sažet - navodi se u tekstu i dodaje se:

- Prema poruci je menadžer izvestio srpsku diplomatsku predstavnicu o "veoma uspešnim" razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u kojem je dogovoreno da se uspostavi kontakt sa najvećim evropskim proizvođačima automobila kako bi se razgovaralo o otvaranju fabrike litijumskih baterija u Srbiji. Ali u izveštaju je takođe istaknuto da su "prirodni partneri" za takav projekat najpre "Kina, Japan i druge azijske zemlje".

Navodi se i da je "Rio Tinto uspostavio kontakt sa Folksvagenom, Dajmler-Bencom i BMW-om. Za sada je neobavezno dogovoren susret menadžera Rio Tinta i Folksvagena. Ako se interesi poklope, onda će se dalje razgovarati sa vladom Srbije o daljim koracima. Razgovori sa ostala dva nemačka koncerna su 'u početnoj fazi'".

Llist navodi i da je Vučić ponovio predlog da se o planovima Rio Tinta održi referendum, ali opozicija u tome vidi "pseudodemokratsku zamku".

- Na kraju krajeva vlast kontroliše skoro sve masovne medije, a Rio Tinto ima dovoljno novca da investira u veliku kampanju. Ukoliko bi se australijsko-britanski koncern povukao, na vrata bi mogli da zakucaju drugi, na primer - iz Kine - zaključuje se u tekstu Frankfurter algemajne cajtunga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati