Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 09. 2021. 18:26 37

"Sinoć smo znali da Priština planira akciju na severu"

"Danas je jedan od najtežih dana za naš narod na severu Kosova. Situacija je veoma ozbiljna, teška, kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i koji imaju samo za cilj da prošire svoju vlast i moć, onda teško dolazite do racionalnih rešenja. Još sinoć smo znali da Priština planira pokrete specijalnih snaga na severu, pa su jutros te snage prešle na sever Kosova", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Na severu je jutros bilo više od 20 oklopnih vozila, snajperista na mnogo mesta koji bi pokrivali kuće mladih Srba, a koji bi se suprotstavljali teroru prištinskih vlasti, dugih cevi... Ovakva akcija je došla bez dogovora sa bilo kim, osim možda sa njihovim mentorima - istakao je Vučić.

Nakon toga je istakao da Prišini više nisu sporne registracije sa severa Kosova, već i iz centalne Srbije.

- Mi smo imali dva sporazuma, jedan iz 2011. i 2016. godine, a koji se tiču slobode kretanja. Radi se o takvozvanim KS tablicama, koje su produžavane od 2011. do 2016, a onda i od 2016. do 2021. godine. Oni su na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše, osim u glavi Aljbina Kurtija. Sada više nije problem ako naiđe vozilo sa KM tablicama, sada je problem i kada naiđe vozilo sa vranjskim registracijama. Oni su zaustavili ambulantno vozilo iz Vranja, pretresali su ga i skidali su mu tablice. A onda su rešili da sve to sprovedu na silu, ceo dan su demonstrirali silu na Jarinju i Brnjaku - istakao je on.

A onda je naveo i šta to iz Briselskog sporazuma Priština nije ispunila.

- Mi 2013. potpisujemo Briselski sporazum, pročitaću sve ono što nije ispunjeno, da ne bude rekla-kazala. Priština je na poslednjem sastanku poručila da neće više da razgovara ni o jednom pitanju, osim o pitanju nestalih. A onda su rekli da ne mogu o tome da pričaju, jer je na čelu komisije Veljko Odalović. Onda su nam saopštili da nisu zainteresovani jer ono što su obećali nisu u stanju da ispune. Oni su od nas tražili da istražimo 22 lokacije, sve smo istražili, a oni devet od 10 lokacija nisu želeli da istraže. Sada ne možemo da razmenimo ni kosti ljudi koje smo identifikovali. Kažu da neće da razgovaraju sve dok ne smenimo Veljka Odalovića, jer oni su, valjda, moralni čistunci - rekao je Vučić i nastavio:

- Potpisali smo Briselski sporazum. Njihov sud je poništio 22 od 23 tačke formiranja ZSO. Koga briga za njihov ustav! A i onu jednu tačku nisu ispunili. Dogovorili smo da se formira regionalna policija Sever - sa 96 odsto Srba. Ali ZSO predlaže komandira, a ZSO ne postoji! Mi osam godina ne možemo da formiramo direktorat policije zato što ne postoji ZSO.

Naveo je da se "protiv njega vodi hajka u regionu".

- Protiv mene se poslednjih deset dana vodi hajka u regionu. Neću više da ćutim. Sve ću narodu da kažem. Baš me briga za izbore - rekao je on i dodao da je "danas 350 naoružanih došlo da tobož budu saobraćajna policija.

Vučić je naveo da je u dijalogu problem i priznavanje diploma.

- Sporazumi o diplomama je nešto što bi trebalo da bude najmanji problem. Spremni smo sutra da prihvatimo. Mi ćemo svi njihove diplome da prihvatimo, ali oni neće naše. A znate koje diplome neće da prihvate? Prištinskog univerziteta. Sloboda kretanja? Kada je trebalo da sednemo da vidimo kako ćemo da rešimo pitanje tablica, oni su 2020. godine rešili da zabrane registraciju automobila sa neutralnim oznakama KS. Sada će da nam daju specijalne tablice, pošto mi očigledno za njih nismo država, a oni su ozbiljna država, pa će oni da nam pokažu kako se to radi. Njih baš briga za sporazum, na osnovu toga ko daje kakve izjave odlučuju ko može da uđe na Kosovo, a ko ne može - rekao je on i pitao učesnike u dijalogu:

- Sit sam priča o pozivima obema stranama. Sad pitam te koji pričaju o dve strane, šta je to Srbija uradila? Šta smo zgrešili, čime smo ih napali i ugrozili? Koja je to stvar koju smo uradili protiv njih? Osim što ćete da nam kažete da ih ne poštujemo kao državu. Nemate nijedan potez, nemate ništa. Stigli su različiti tobož kompromisni predlozi, jer valjda misle da je strpljenje Srbije bezgranično. Čuo sam pregršt predloga. Setio sam se reči patrijarha Irineja "Na silu možete sve, a ako mislite da će Srbi sa tim da se saglase, grešite".

Na kraju se Vučić obratio građanima na severu Kosova.

- Molim ljude da ne nasedaju na provokacije Prištine. Najvažnije je da pokušamo da očuvamo mir, ali ćemo istovremeno izaći odlučno pred Evropsku zajednicu, kojoj ćemo reći da se poštuje Briselski sporazum i da nas u suprotnom ne zamajavaju. Molim predstavnike Evropske zajednice da urazume nerazumne. Ukoliko to ne žele, umećemo da zaštitimo svoju zemlju, tu nema nikakve sumnje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 37

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati