Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: BIRN ]

16. 09. 2021. 16:00 7

Zvonko Veselinović plovi jahtom Svetozara Marovića

Na proleće ove godine novinari BIRN-a su na doku male i zabačene marine u Bokokotorskom zalivu blizu Tivta pronašli jahtu “Sara”, dok je čekala svoj red za finalne pripreme i sezonski servis. Priča o sudbini ove jahte, koja se nekada zvala "Kenco", i koja je u kratkom periodu promenila tri vlasnika, zapravo je priča o povezanosti politike, biznisa i kriminala i njihovim zajedničkim poslovima skrivenim od očiju javnosti.

Sve počinje 2008. godine kada Svetozar Marović, bivši predsednik Srbije i Crne Gore, postaje vlasnik raskošne jahte duge 30 metara i vredne 8,9 miliona evra koja je napravljena u poznatom italijanskom brodogradilištu Fereti.

Zajedno sa sinom Milošem, Marović kupuje brod na lizing preko austrijske Hipo Alpe Adrija banke, a operacija je obavljena preko ofšor kompanije Galaksi Grup registrovane na Svetom Vinsetu i Grenadinima, što se vidi u dokumentaciji dostupnoj BIRN-u.

Kada je 2016. godine pobegao iz Crne Gore u Srbiju, Svetozar Marović uspeo je da izbegne zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog korupcije, ali nije mogao da se oslobodi i duga prema austrijskoj banci od skoro devet miliona evra za kupovinu luksuzne jahte.

Godinu dana kasnije, 2017. godine, novosadska kompanija Južna Bačka sklapa sporazum sa austrijskom kompanijom Heta Leasing, koja je pravni pravni naslednik Hipo Alpe Adria banke, i preuzima brod za svega 1,3 miliona evra.

Jahta trenutno u Grčkoj

Južna Bačka dospela je u žižu javnosti početkom 2015. godine, kada je BIRN otkrio da su dobili posao ispumpavanja vode iz potopljenog kopa Tamnava, kao i da je vlasnik firme Dragoljub Zbiljić bio jedini garant kredita od 55 miliona dinara za SNS za izbore 2012. godine

Nekoliko dana nakon što su kupili jahtu, Južna Bačka po istovetnoj ceni, prodaje brod kompaniji Inkop, u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, dvojice kumova sa Kosova bliskih SNS-u, za koje se vezuju mnoge kriminalne radnje.

Naime, Milan Radoičić i Zvonko Veselinović su u prvobintoj optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića označeni kao organizatori kriminalne grupe koja je pomagala u zločinu, mada nisu navedeni kao optuženi iako se njihova imena u dokumentu pominju na desetine puta.

Kako BIRN navodi, još tokom 2014. godine, dok se radilo na priči o isušivanju vode iz Tamnave, u više navrata su stizali dobronamerni i iskreni saveti da je to "opasna priča" i da prema saznanjima ljudi iz posla Zbiljić samo formalno vodi kompaniju Južna Bačka, a da je čovek koji vuče konce u stvari Zvonko Veselinović.

Kupovina jahte od Hete, a u ime i za potrebe Veselinovićevog Inkopa, zaista može da uputi na zaključak da Veselinović ima uticaj na poslovanje novosadske kompanije, kaže za ovaj medij izvor iz novosadske policije, koji je želeo da ostane anoniman.

On objašnjava da Veselinović u Novi Sad dolazi krajem 2013. godine, početkom 2014. godine, pre svega iz političkih razloga, kako bi pomogao Srpskoj naprednoj stranci da preuzme pokrajinsku vlast od Demokratske stranke.

Veze Veselinovića i vladajuće stranke su poznate, budući da je ranije objavljena i njegova fotografija iz predizbornog štaba SNS-a sa bratom predsednika Srbije Andrejem Vučićem.

Posle toga, kaže izvor, Veselinović počinje da preuzima i velike poslove u Novom Sadu.

- Zvonko Veselinović je u Novi Sad doneo tu šemu prikrivenog vlasništva, od raznih kafića pa do Južne Bačke - kaže izvor iz novosadske policije.

S obzirom na to da je na jahti Zvonka Veselinovića isključen radar, nije bilo moguće pratiti je preko dostupnih sajtova za nadzor brodova. BIRN, međutim, saznaje da jahta ovog leta nije plovila crnogorskim morem, već da se nalazi u Grčkoj. Takođe se navodi i da je ovo možda poslednje leto da se Veselinović i Radoičić voze ovom jahtom, pošto su je navodno dali na prodaju.

Put jahte od Crne Gore do Srbije

Prema dostupnim specifikacijama proizvođača jahti Fereti, model broda koji je 2008. godine za 8,9 miliona evra na lizing preko Hipo Alpe Adria banke kupio Svetozar Marović, a koji danas voze Veselinović i Radoičić, ima pet kabina za goste, plus smeštaj za posadu.

Prema pisanju crnogorskih medija, Marovići nisu uživali u komforu jahte i vozili se njome, već su je uglavnom koristili za rentiranje. Prema dostupnim podacima kompanija koje rentiraju jahte i brodove, cena nedeljnog zakupa ovog modela ide i preko 60.000 dolara.

Zbog neplaćanja rata, Hipo banka 2011. godine raskida ugovor i potražuje 8,9 miliona evra od bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore. Četiri godine kasnije, 2015, banka podnosi tužbu pred Osnovnim sudom u Kotoru kako bi naplatila potraživanja.

Jedan od beogradskih advokata koji je zastupao banke u sličnim sudskim procesima i koji je želeo da ostane anoniman, kaže da nije jasno zašto Hipo banka nije ranije aktivirala menice koje su Marovići potpisali kao garancije za naplatu duga, iako ovi godinama nisu plaćali svoje obaveze.

Nakon hapšenja Svetozara i Miloša Marovića i presude za korupciju 2016. godine pred Višim sudom u Podgorici, njih dvojica beže u Srbiju i izbegavaju izdržavanje zatvorske kazne. Za mlađeg Marovića je istekao rok za odsluženje kazne, a Svetozara Marovića još uvek čeka godinu i deset meseci zatvora.

- Nema nijednog razloga osim političkog zašto Marovići nisu izručeni - kaže Dejan Milovac iz crnogorskog MANS-a, organizacije koja istražuje korupciju i organizovani kriminal.

On dodaje da finansijska istraga u slučaju Marović nije do kraja sprovedena jer tužilaštvo nije ispitalo svu njegovu imovinu i jahta nikada nije zaplenjena, što je morao biti slučaj.

- Ceo sled događaja samo potvrđuje ogromne sumnje da je postojao prethodni dogovor između Marovića, tadašnje crnogorske vlasti i srpke države o sakrivanju Marovića u Srbiji - kaže Milovac.

Banka odustaje od gonjenja Marovića

Godinu dana kasnije, jula 2017. godine, Heta Leasing kao pravni naslednik Hipo banke, odriče se tužbenog zahteva, odnosno odustaje od gonjenja Marovića.

Odustajanju od tužbe od 21. jula 2017. godine prethodila je nagodba iz 31. maja 2017. godine koju su postigli Heta Leasing i kompanija Južna Bačka iz Novog Sada.

BIRN je došao do dokumentacije koja pokazuje da je Heta Leasing pristala na ponudu Južne Bačke od 1,3 miliona evra za dugovanje porodice Marović od 8,9 miliona.

Na pitanje zašto su pristali na ovako umanjen iznos, iz austrijske banke prvobitno nisu hteli da odgovore, ali nakon ponovljenog pitanja stigao je odgovor u kome se kaže da je ovaj sporazum sproveden u skladu sa internom procedurom, kao i da su dobijene eksterne ocene za potvrdu cene.

- Osim toga, izgleda da upoređujete vrednosti iz 2008. godine sa onima iz 2017. godine ne uzimajući u obzir stanje imovine u to vreme ili opterećenja povezana sa jahtom - stoji u pisanom odgovoru.

Očigledno da je Heta bila zadovoljna da naplati bilo šta od duga, da je Maroviću odgovaralo da skine dug sa vrata i da je Južna Bačka povoljno pazarila jahtu staru devet godina za 1,3 miliona evra. Naravno, treba uračunati i amortizaciju i druge troškove, ali danas, pet godina kasnije, jahte tog tipa i to godište prodaju se za tri miliona evra.

Ipak, Južna Bačka ne zadržava brod ni par dana i odmah ga prodaje kompaniji Inkop u vlasništvu Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića. I to za u cent isti iznos za koji su ga i kupili.

Uz 1,3 miliona evra duga prema Heti, Južna Bačka namiruje i dug od 100.000 evra prema marini u Krfu gde je jahta bila vezana.

Južna Bačka nije odgovorila na pitanja zašto je kupovinom jahte Svetozara Marovića rasteretila duga, da bi potom za isti iznos prodala jahtu kompaniji Inkop.

Ni Inkop nije odgovorio na pitanje za koje poslovne potrebe je kupio jahtu.

Ni Južna Bačka, ni Inkop nisu odgovorili na pitanja da li je neko iz državne administracije ili iz vladajuće Srpske napredne stranke posredovao u ovom aranžmanu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Kolumna


Beogradski metro!

Zoran Živković [13.10.2021.]


Anketa

Ko je stvorio Dijanu Hrkalović?

Rezultati

Video dana

Dogodi se da dostava kasni, usled više sile