Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

14. 09. 2021. 21:45 3

Funkcioneri će morati da prijavljuju i gotov novac

Izmenama Zakona o sprečavanju korupcije, koje su u skupštinskoj proceduri, bolje je definisan sam pojam korupcije, a uvodi se i obaveza da javni funkcioneri dostavljaju podatke i o gotovom novcu.

To je rekla pomoćnica direktora Agencije za sprečavanje korupcije Maja Petrović. Ona je navela da će predloženim izmenama biti unapređen pravni okvir u oblasti sprečavanja korupcije u Srbiji.

- Nakon godinu dana od primene Zakona o sprečavanju korupcije otvorila se mogućnost da se pojedine zakonske odredbe unaprede i poboljšaju. Na to je ukazala i sama Agencija za sprečavanje korupcije, ali i grupa država za borbu protiv korupcije Saveta Evrope GREKO - rekla je Petrović.

Na pitanje koje su bile primedbe GREKO-a, Petrović je rekla da je u izmenama Zakona sada bolje definisan pojam korupcije i da se u njemu korist definiše kao "nedozvoljena".

- Korupcija je sada odnos koji nastaje korišćenjem službenog ili društvenog položaja ili uticaja radi sticanja nedozvoljene koristi za sebe ili drugog - precizirala je Petrović.

Kada je reč o prijavljivanju imovine, unosi se novi podatak u izveštaj o imovini i prihodima koje javni funkcioneri podnose 30 dana po stupanju i 30 dana po prestanku javne funkcije.

Prema njenim rečima, sada se Agenciji za sprečavanje korupcije u ovom izveštaju dostavlja i podatak o gotovom novcu, dragocenostima, digitalnoj imovini i pokretnim stvarima vrednosti veće od 5.000 evra.

- Što se tiče pravnih lica postoji sada obaveza da za sve postupke privatizacije javnih nabavki gde pravna lica u kojima javni funkcioner ima akcije ili vlasnički udeo moraju da obaveste Agenciju za sprečavanje korupcije o ovim poslovima. Do sada je to bilo određeno limitom od 20 odsto i to znači da ispod tog procenta nije postojala obaveza prijavljivanja - objasnila je Petrović.
Kako kaže, sada je taj krug pravnih lica proširen na sva pravna lica gde javni funkcioneri imaju vlasnički udeo ili akcije.

Upitana da li se u izmenama Zakona o sprečavanju korupcije pojavljuje i mogućnost obavljanja drugih poslova ili delatnosti za funkcionere, Petrović kaže da se u predloženom rešenju definiše da kada javna funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom onda ne postoji mogućnost obavljanja drugog posla ili delatnosti bez saglasnosti Agencije za sprečavanje korupcije.

- Izmene Zakona o sprečavanju korupcije unose novine i u kaznene odredbe zakona, naime za prekršaj su povećani najniži limiti zaprećenih kazni sa 50.000 na 100.000 dinara - rekla je pomoćnica direktora Agencije.

Ona je podsetila da je neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini u nameri da se prikriju podaci o njoj i po sadašnjem zakonu bilo krivično delo.

- Sada se ova odredba zakona proširuje i na neprijavljivanje prihoda - istakla je Petrović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Profesionalci

Zoran Živković [27.09.2021.]


Anketa

Ko nosi najskuplju garderobu u SNS?

Rezultati

Video dana

Momak bez mane