Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

13. 09. 2021. 15:30 3

Centralna Srbija među najsiromašnijim regionima u Evropi

Najbogatiji region u Evropi, prema podacima za 2019. godinu, bio je Luksemburg sa BDP-om od 102.200 evra po stanovniku, a najsiromašnija je turska provincija Dijarbakir sa svega 3.200 evra. Prema nedavnom Evrostatovom regionalnom godišnjaku, prosek Evropske unije iznosio je 31.200 evra po stanovniku u 2019. godini.

Regioni Srbije uglavnom se nalaze među siromašnijim evropskim regionima. Šest mesta iznad najsiromašnijeg nalazi se region Južne i Istočne Srbije sa BDP-om po stanovniku od 4.200 evra, a na osmom mestu od pozadi nalazi se region Šumadije i Zapadne Srbije sa BDP-om od 4.400 evra po stanovniku.

Na ovom nivou BDP-a uglavnom se nalaze regioni Turske i Albanije. Oko 50 odsto veći BDP imala je Vojvodina sa 6.600 evra po stanovniku ali je to i dalje bilo u kategoriji najsiromašnijih regiona. Od proseka Srbije znatno je odskočio Beogradski region sa BDP-om od 11.300 evra po stanovniku, prenosi Danas.

Međutim, kada se Beograd uporedi sa regionima glavnih gradova u okruženju ne stojimo najbolje. Region Jugozapadne Bugarske gde se nalazi Sofija imao je BDP per kapita od 14.800 evra, Kontinentalna Hrvatska koja obuhvata Zagreb 13.500 evra, a Istanbul 13.700 evra.

Region Bukurešta je napravio BDP od 26.400 evra, a Budimpešta 30.900 evra. Region Praga imao je čak 46.400 evra po stanovniku. Međutim, kada se u obzir uzme kupovna moć i cene Prag se nalazi na čak trećem mestu u Evropi. Naime, prema paritetu kupovnih snaga BDP po stanovniku Praga iznosio je 63.900 evra, a iznad njega našli su se samo Južna Irska sa 74.900 evra i Luksemburg sa 81.000 evra.

Kada se uzme u obzir i kupovna snaga, odnosno šta sve može da se kupi u zemlji za određenu količinu evra i srpski regioni izgledaju bolje. Južna i Istočna Srbija imaju BDP od 8.100 evra po stanovniku, a Šumadija i Zapadna Srbija 8.400 evra, mada su i dalje blizu evropskog začelja.

BDP po stanovniku Vojvodine kada se u obzir uzmu cene iznosio je 12.600 evra. Beograd se po paritetu kupovne moći Beograd je imao 21.700 evra što je na nivou Sardinije ili Letonije.

Najbogatiji regioni iza Luksemburga i Južne Irske, su Istočna i Centralna Irska, zatim Briselski region, Hamburg, Il de Frans (u kom se nalazi Pariz) i Oberbajern.

Inače u apsolutnim veličinama Il de Frans je region koji je proizveo najveći BDP u Evropi – 739 milijardi evra. To je skoro dvostruko više od sledećeg regiona Lombardije sa 399 milijardi evra, dok je treći bio bio Gornja Bavarska u kojoj se nalazi Minhen sa 281 milijardi evra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati