Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 09. 2021. 17:31 7

Ministarstvo školama uručilo DRONOVE, a za neke đake i dalje čučavci

Đaci u pojedinim školama u Srbiji još uvek imaju čučavce, zime provode bez grejanja, a cena udžbenika posebna je priča. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, međutim, očigledno misli da srpskom obrazovanju ne fali baš ništa, osim dronova.

Ružić je danas školama dodelio 670 dronova, a u Osnovnoj školi „20. oktobar“ u Novom Beogradu dronovi su namenjeni učenju programskih jezika „skreč“ i „pajton“ u okviru nastave informatike u petom i šestom razredu. Iako su dronovi donacija u okviru akcije „Za lepšu školu“, koja se sprovodi na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete i Rotari klubova u Srbiji, niko se izgleda nije setio da su đacima daleko potrebnije neke osnovne stvari.

Dronovi i najsavremenije tehnologije na kojima đaci treba da uče su odlična stvar, ali ipak postoje oni koji nemaju ni osnovne uslove za kvalitetno obrazovanje. Ogroman broj škola, naročito u manjim opštinama i selima i dalje nema odgovarajuće uslove za školovanje đaka, a nastavnici se kako bi im preneli znanje snalaze pomoću "štapa i kanapa".

Neki o naprednim tehnologijama i dronovima mogu samo da sanjaju, te su tako poljski toaleti neretka pojava, a i same prostorije u kojima đaci uče  podsećaju na prizore iz horor filma. Jedan od primera jeste o kojem je pisao i Direktno jeste Osnovna škola "Borivoje Ž. Milivojević" u opštini Krupanj u kojoj đaci uče uz poljske toalete, bez kanalizacije i tople vode, a greju se na drva i peći.

Ovo, nažalost, nije jedini primer zanemarivanja srpskog obrazovnog sistema od strane vlasti i ovakvih škola u našoj zemlji ima na svakom koraku. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2015. godine je obećao da će svaki školski toalet biti renoviran i da će to lično on obilaziti, ali već je poznato šta se dešava sa njegovim obećanjima.

- Nijednu školu nećemo da zaboravimo i ja ću da odem u svaku školu, u svaki vrtić i u svaku bolnicu i dom zdravlja u celoj Srbiji. Dakle u svaku. Jel možete da verujete? Ima tamo neki ludi premijer kako god da ga zovu. U svaku školu, u svaku bolnicu, u svaki dom zdravlja, svaki vrtić ću da odem. I lično ću da proverim kako izgledaju ti toaleti. To je moj posao. Meni to nije teško, zadovoljstvo mi je. Ja mislim da je to istorijska stvar - rekao je Vučić, 30. novembra 2015. 

Što bi se reklo, predsednikovo obećanje ludom radovanje, a deca neka čekaju neka bolja vremena ili neka uživaju u dronovima, barem oni učenici koji to mogu.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati