Društvo i ekonomija

Direktno.rs

03. 09. 2021. 06:16 24

OTKRIVAMO Radna grupa MUP koje je "slušala" Vučića i "delije" dala 30.000 evra Belivuku?!

Da li ih je opila moć, slava ili su slušali naređenje te 2016. godine, tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i svemoćna državna sekretarka Dijana Hrkalović su rešili da demonstriraju silu bez presedana i da formiraju "radnu grupu" za prisluškivanje u okviru MUP, koja je, kako se sada vidi, radila "svoj posao" nelegalno i nezakonito! Kako je bilo moguće da takva grupa uopšte postoji bez znanja unutrašnje kontrole MUP, kontraobaveštajnog odeljenja BIA, načelnika SBPOK i direkcije policije, pa i samog direktora policije? Realno - bilo je nemoguće!

Znači, kada pogledamo širi aspekt priče sasvim je jasno da je to prisluškivanje naređeno iz samog vrha države jer ne treba zaboraviti da je iz BIA Dijana Hrkalović u MUP dovedena na insistiranje Aleksandra Vučića da bude kontra teg sve većoj moći, koju je sticao tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović.

Zloglasna "radna grupa"

Radna grupa je osnovana odmah posle ubistva Aleksandra Stankovića po nadimku Sale Mutavi, u oktobru 2016. Grupu je formirala Dijana Hrkalović koja se po svedočenju više policajaca našla na uviđaju Saleta Mutavog nakon ubistva. Za vođu grupe je odredila policijskog službenika Ninoslava Cmolića, sadašnjeg načelnik SBPOK-a. Navodni razlog za formiranje specijalne radne grupe je kontrola navijačkih grupa i njihova povezanost sa trgovinom narkoticima. Ova radna grupa, u kojoj se isticao i "Dijanin batinaš s protesta" Srećko Lazić,  je operativno pratila svaku Partizanovu utakmicu i ako je u MUP Srbije postojala jedinica, koja se time bavi pri Odelenju za javni red i mir.

Ono što je interesantno, radna grupa se u početku fokusirala samo na Partizanove navijače i konkretno na grupu "Janjičare", koje je posle smrti Mutavog preuzeo Veljko Belivuk, sa kojim je u tom trenutku povezan Nenad Vučković Vučko, pripadnik Žandarmerije, blizak Dijani Hrkalović.

Zadatak radne grupe je bio da se snimaju navijači koji skandiraju protiv Vučića i uprave kluba! I kako su Janjičari u početku vodili skandiranje protiv predsednika i uprave kluba, ubrzo su prestali to da rade i počeli su da izvršavaju uputstva pojedinaca iz radne grupe sa ciljem da se ostale frakcije proteraju sa tribine. Tada su počeli da disciplinuju tribinu sa ciljem da se skandiranje zaustavi!

Radna grupa je po svedočenju pojedinih operativaca u koje je Direktno.rs imao uvid, počela da fingira izveštaje po naređenju Cmolića i da kreira situaciju oko tribine onako kako je išlo na ruku Belivuku i njegovoj navijačkoj grupi.

Sredinom 2017, radna grupa proširuje svoja ovlašćenja u saradnji sa tužiocem i sudijom Višeg suda te proširuju mere nadzora, prisluškivanje nad istaknutim pojedincima navijačke grupe "delije" FK Crvena zvezde, sa ciljem da se presretnu razgovori Vučića i pojedinih vođa navijača. Da li je to urađeno samostalno, po nečijem nalogu ili se možda vrhuška MUP-a sama osilila, pokazaće istraga. Da li je Vučić prisluškivan da bi ga pratili, ucenjivali ili saznali šta o njemu govore pojedinci sa kojima je presretnuto stotine njegovih razgovora? 

Žestoko protivljenje pojedinih oficira policije koji su se bili protiv prisluškivanja i 24-satnog pokrivanja navijača "merama" Hrkalović je brzo gušila! Prisluškivanje je nastavljeno i tužilac je konstantno u saradnji sa pojedinim sudijama po zahtevu bivše državne sekretarke odobravao, i ako su svi u lancu dobro znali da kada jedna jedinica MUP pokriva određenu grupu, drugi delovi BIA i MUP ne mogu da ih operativno "rade"! Tako da je na kraju Belivukovo okruženje bilo pokriveno i zaštićeno 24 sata od posebne jedinice MUP. Neverovatno je onda da u trenutku kada su ih uhapsili posle povratka iz Crne Gore puste ih posle samo nekoliko sati, kao da nisu imali saznanja šta rade!  

Postojala su saznanja u MUP i pre tog hapšenja, a i posle njega o pojedinim zlodelima koja im se tek sada pripisuju! Izveštaji pojedinih policajaca u MUP u pisanom tragu svedoče da dok su bili na merama pripadnici grupe Belivuka su uhvaćeni u teškim kriminalnim delima, ali i da su izveštaji fingirani i krivična dela prikrivena!

Kada su Belivuk i Miljković pušteni iz pritvora, direktnu komunikaciju sa njima preuzimaju oficiri Bulatović i Cmolić, inače, članovi "radne grupe", te ubrzo iz depozita MUP se uzima 30.000 evra kako bi se "određenim navijačkim strukturama platilo da se održava red i mir". Ko je odobrio da se navijačima daju pare i da se uopšte sarađuje na takav način, što je u svakoj ozbiljnoj i uređenoj državi nemoguće?

Koliko "smrdi" cela ta priča sa "radnom grupom" govori i sledeće, da su dva praćena lica V. K. i M. I. ubijena dok su bila na intenzivnim merama praćenja, tj. da su njihove lokacije locirane uz pomoć pojedinaca iz "radne grupe"!

Ono što do sada znamo, jeste da pošteni policajci svakog dana izlaze sa podacima koji ukazuju na zlodela koje su činili pojedini funkcioneri u državi, pojedini pripadnici MUP i BIA u saradnji sa najvišim činiocima državne vlasti.

Hrkalovićku su brže bolje smenili, Nebojšu iz Beograda marginalizovali i osudili na sudu SNS partije, radnu grupu rasformirali, istaknute pojedince radne grupe Cmolića i Bulatovića mislili da hapse, pa unapredili, ali ipak nisu mogli da sakriju tragove jer su ostavili mnogo zla i prljavštine iza sebe! 

Ko je to informacije poseduju Cmolić i Bulatović pa nisu hapšeni već unapređeni? Kako su Hrkalović i Stefanović na slobodi ako su samo oni radili "bez papira", bez znanja državnog vrha? Predsedniče Vučiću, ministre Vulin, odgovorite! 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati