Društvo i ekonomija

31. 08. 2021. 13:43 20

Prosvetari ispred Vlade: Ministru Ružiću "jedinica" (VIDEO)

Unija sindikata Prosvetnih radnika Srbije organizuje protest u Beogradu, koji je počeo u 12 sati. Nezadovoljni prosvetari imaju pet zahteva i nakon okupljanja ispred parlamenta pod sloganom "Ne odustajemo", prošetali su od Skupštine do Vlade Srbije.

Nakon obraćanja ispred Skupštine, nastavnici su šetnjom kroz Ulicom kneza Miloša i potom Nemanjinom stigli do Vlade Srbije.

Nastavnici ne odustaju od svojih pet zahteva:

1. Od inicijative za smanjenje broja učenika u odeljenju

2. Od uvođenja pravednih platnih razreda

3. Od borbe za dostojanstven život i zaradu

4. Od tužbi koje su pokrenute zbog nebrige države prema zaposlenima

5. Od kvalitetnog obrazovanja za svako dete 

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, okupljenima je rekla da izvršna i zakonodavna vlast mora da shvati da kvalitet obrazovanja zavisi od broja učenika u odeljenju.

Na početku protesta okupljenima se obratila članica pomenute Unije sindikata i saopštila okupljenima da je danas svim poslaničkim grupama, predsedniku Srbije i Vladi Srbije uručen dopis u kojem prosvetari traže da se smnjai broj učenika u odeljenju i da je zbog pandemije to opravdano.

- Da li postoji neko kome nije jasno da je lakše i kvalitetnije raditi sa 20 ili 24 učenika, a ne po 30 ili 33 đaka, zato smo danas ovde, da od danas svima bude jasno. Kako jedna Norveška zna da ima 18 učenika, kao i jedna Nemačka i Velika Britanija znaju, a mi ne. Smanjite broj učenika po odeljenju, krajnje je vreme. Ako su sumnjali ljudi na vlasti da ne govorimo istinu, desio se kovid i sada je valjda svima jasno da smo đake delili jer ih je bilo previše u učionicama - rekla je Jasna Janković.

Predsednica sindikata je istakla da 30 đaka sedi u učionicama od pedesetak, iako zbog kovida đaci moraju da imaju četiri kvadrata samo za sebe, što bi značilo da su predviđene za 12-13 učenika. Ona je imala šta da kaže i platama,.

- U poslednje vreme nas uče da je sramota tražiti veće plate, hoćemo da živimo pristojno i da se radi za pare, a ne samo za lepe oči i dokle više tako - upitala je Janković.

Miloš Mrdak, nastavnik iz Ivanjice, ispred Vlade podsetio je pred okupljenima na reči Ive Andrića:

- Dođe vreme kada pametni zaćute, ali su se ovde budale toliko raspričale, da ne sme više da se ćuti. Kad dođe do dogovora uvek nas prevare. Stoga ministar Ružić zaslužuje "jedinicu" - poručio je Mrdak.

Janković je pozvala i sve okupljene da potpišu peticiju koja se odnosi na smanjivanje broja učenika, a pre protesta je podsetila kako se primena platnih razreda odlaže svakog januara.

- Januar 2022. sada izgleda kao šala, svima je jasno da to nije moguće. To odlaganje će biti beskonačno, ako neko ne shvati koliko to suštinski može da promeni odrazovanje - smatra Janković.

Ona podseća i na brojne tužbe koje su podignute zbog tetkica i domara koji su bili zakinuti u isplatama toplih obroka i regresa. Tu si i prosvetari koji su radili po specijalnim individualnim obrazovnim programima za đake, oni je trebalo da dobiju 10 posto na platu, a to se nije desilo.

- To su na stotine tužbi koje smo mi pokušali da predupredimo razgovorima sa Ministarstvom prosvete i preko Agencije za mirno rešavanje sporova - kaže Janković.

Prema njenim rečima, ne odustaje se ni od boljeg kvaliteta obrazovanja.

- O tome, izgleda, samo mi govorimo. Svi drugi se prave da je onlajn nastava fantastična i nikad bolja. Bojim se da je prelazak na onlajn neizbežan u nekom momentu, pa treba da pokušamo da se opremimo valjano, da svuda imamo dobre internet konekcije, a ne da u Beogradu dajemo deci tablete, a da drugde đaci nemaju ni konekciju koko bi mogli da komuniciraju. Da bude sve po Ustavu da su sva deca jednaka i da imaju jednako pravo na obrazovanje, izgleda da državu moramo na to da podesćamo - zaključuje Jasna Janković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 20

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati