Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 08. 2021. 19:52 55

Vučićevi Kinezi šutiraju naše inženjere u Boru (VIDEO)

Svega smo se u Srbiji nagledali od dolaska Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića na vlast, svakakvog ponižavanja ljudi, davanja benefita strancima, ali ono što se dogodilo u Boru, svakako nismo. Jer, u RTB Bor, koji je u vlasništvu kineske kompanije Ziđin, doživeli smo da direktor ove firme, kineski državljanin, išutira inženjera Nenada Jankucića!

Nedolično i skandalozno ponašanje direktora Lana Šikonga zgrozilo je i ostavilo bez teksta sve, pa su iz "SO Topionica Bor" najavili pokretanje postupka radi "utvrđivanja povrede radne obaveze i radne discipline".

Oglasili su se saopštenjem, u kom su obrazložili detalje zahteva za pokretanje postupka, a mi vam njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"SO Topionica Bor po saznanju i proverom informacija o incidentu koji se desio u Topionici, dana 23.08.2021. godine oko 18 sati, a koji je izazvao kineski državljanin, direktor TIR-a Lan Šikong, pozivajući se na Zakon o radu Republike Srbije i Pravilnik o radu kod poslodavca, zahteva pokretanje postupka radi utvrđivanja povrede radne discipline, radne obaveze, prekoračenja ovlašćenja i najoštrije kazni navedenog koji je izazvao incident.

Direktor Lan je u pomenutom vremenu pozvao grupu rukovodilaca iz Topionice na čelu na Nenadom Jankucićem, koji je trenutno vršilac dužnosti upravnika Topionice, da svi zajedno oiđu pogon. Po izlasku na teren, direktor Lan je prišao Nenad Jankuciću iza leđa i bez ikakvog razloga ga šutnuo u butinu, što se jasno vidi na snimku sigurnosnih kamera. Kao dokaz incidenta postoji izveštaj nadležnih medicinskih službi Medicinskog centra Bor i izjava data u Policijskoj upravi Bor.

Nedolično ponašanje navedenog direktora traje već duži period, u smisli slanja pretećih poruka putem telefona, verbalnih duela sa zaposlenima, tako da je bilo pitanje vremena kada će doći do fizičkog nasrtaja na zaposlene, što se i desilo. Kako bi se stalo na put torturi nad zaposlenima u ogranku TIR-a, od strane direktora Lana Šikonga pozivamo se na 13 pravila nulte tolerancije date od strane poslodavca, "Serbia Zijin Copper DOO Bor".

SO Topionica smatra da nadležne službe u kompaniji moraju da stanu u zaštitu svojih zaposlenih", navodi se u saopštenju SO Topionica Bor, a koje je potpisao predsednik Žarko Radulović.

Da direktor u Boru koji je fizički nasrnuo na inženjera mora da snosi posledice, smatra i ogranak sindikata "Nezavisnost" u Ziđinu, koji se, takođe, ovim povodom oglasio saopštenjem. Ovaj sindikata zahteva da se pokrene postupak protiv direktora Lana Šikonga, a njihovo obraćanje pismenim putem prenosimo u celosti:

"Zahtev za pokretanje postupka podnosimo zbog incidenta u pogonu Topionica, koji je dana 23.8.2021. godine izazvao Lan Šikong, rukovodilac ogranka "TIR Serbia Zijin Copper doo Bor" tako što je šutnuo radnika Nenada Jankucića za vreme rada, a telefonom mu je uputio ozbiljnu pretnju.

Ovakvim postupcima je Nenadu Jankuciću pored povrede prava na život i prava na ljudsko dostojanstvo, povredio i pravo na bezbedan i zdrav rad.

Opisano zlostavljanje je izvršeno na najgrublji, ponižavajući i necivilizovan način i ne sme ostati nekažnjeno, jer postoji opasnost da će Lan nastaviti sa takvim ponašanjem kako prema navedenom radniku, tako i prema ostalim radnicima.

Zbog navedenog incidenta tražimo smenjivanje Lana sa rukovodećeg radnog mesta i podnosimo Zahtev za utvrđivanje njegove odgovornosti i najstrože kažnjavanje zbog nepoštovanja zakonskih propisa i Pravilnika o radu "Serbia Zijin Copper doo Bor".

Nadamo se da ćete postupiti po ovoj prijavi i time dokazati da želite poštovanje zakona i Pravilnika o radu u cilju podizanja rejtinga kompaniji", navodi se u zahtevu sindikata Nezavisnost upućenom "Ziđinu", a uz ovaj zahtev su priloženi video snimak i prepis telefionske pretnje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 55

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Kolumna


Beogradski metro!

Zoran Živković [13.10.2021.]


Anketa

Ko je stvorio Dijanu Hrkalović?

Rezultati

Video dana

Dogodi se da dostava kasni, usled više sile