Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

26. 08. 2021. 18:32 6

"Vlast u stanju zanesenosti, koje prethodi padu diktature"

Profesor Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Aleksandar Fatić smatra da je vlast u Srbiji u stanju zanesenosti, koja prethodi svakom padu diktature.

Profesor Fatić nedavno je zajedno sa kolegom Vojinom Rakićem poslao otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Sada se ponovo obratio u formi otvorenog pisma, čiju sadržinu prenosimo u celosti:

"U sklopu aktuelnog režima, svi su se na neki način zaneli. Izvršna vlast se zanela Belivukom, navijačima i zamišljenom američkom i evropskom podrškom, zaboravljajući na činjenicu da kriminal i zloupotrebe uvek, pre ili kasnije, dođu na naplatu. I ta pravda će uskoro doći, jer američke podrške više nema. Donald Tramp je izgubio izbore neposredno nakon podrške i glupiranja čelnika srpskog režima koji su ga podržavali. Metju Palmer, koji je učestvovao u podršci Aleksandru Vučiću, preko noći je smenjen sa uticajnog mesta u vašingtonskoj administraciji i poslat na ponižavajuće mesto otpravnika poslova na Island, što je otprilike isto kao da ministra policije iz Beograda pošaljete za šefa smene vatrogasaca u Kuršumliju.

Zamenik šefa misije u Beogradu, gospodin Eskobar, postavljen je na Palmerovo mesto u Vašingtonu, i time je postao i šef američkom ambasadoru u Beogradu, Godfriju, poznatom po jedenju ćevapa sa Vučićem. Sve to se dešava nakon izjava pojedinim dezertera i poltrona Mirjane Marković o "srpskom svetu", i fašističkog agitovanja za uništavanje Bosne i Hercegovine, u čemu učestvuju i neki intelektualci.

Zaneli su se. To je kratka dijagnoza stanja koje prethodi padu svakog diktatora i svake diktature.

Međutim, nije izvršna vlast jedina koja se zanela. Pravosuđe se takođe veoma zanelo. Čast časnim sudijama i tužiocima, veliki broj nosilaca pravosudnih funkcija se takođe zaneo, posebno odredbom Koštuničinog ustava o tome da "sudija nije dužan nikome da obrazlaže svoje shvatanje prava", pa su se upustili u samovoljno odlučivanje mimo svakog moralnog i civilizacijskog obzira. Time su se svrstali zajedno sa Vučićem, Vulinom i stalim pripadnicima režima koji su se zaneli u vršenju izvršne vlasti i proklamovanju neprihvatljivih ideologija i ekspanzionističkih projekata.

Ustav će se menjati, i sudije će morati da odgovaraju za svaku samovoljnu i nezakonitu odluku, pogotovo za one odluke kojima su očigledno kršili procesna i materijalna prava građana, a posebno za odluke kojima su za račun režima i po nalozima režima žrtvovali nemoćne, decu, siromašne, i protivnike režima. To se odnosi na pritvaranje protestanata prošlog leta, na opstrukciju postupaka za paljenje kuća novinara, na oduzimanje dece protivnicima režima, na zataškavanje izbornih zloupotreba i odbacivanje krivičnih prijava, na neprocesuiranje žurki sa maloletnicama od strane pripadnika režima, na nerešavanje, godinama, skandala sa ukradenim bebama građanima i građankama Srbije, na teške zloupotrebe u sinergiji sa kriminalcima iz sistema „socijalne zaštite“ od kojih je tek poneki uhapšen, poput direktora doma za stare u Kragujevcu koji je naše roditelje, naše stare, "lečio" veterinarskim lekovima.

Sudije i tužioci će morati da se nauče osnovnim činjenicama, od kojih su tri najvažnije. Prva je ta da je društveni moral iznad prava, kao što je etika kao standard iznad prava. Etiku će morati da savladaju i disciplinarno, kroz nastavu, i praktično, kroz kazne koje će pretrpeti zbog dosadašnjeg ponašanja, kako u sudu, tako i van suda.

Druga činjenica je da to što je neko lakomisleno ili greškom stavio u ustav da mogu da rade šta hoće ne znači da u Srbiji, u normalnom društvu kakvo će ono, nadajmo se, uskoro postati, to stvarno i mogu.

Moral je iznad svakog zakona, pa tako i iznad Ustava.

Ljudska i građanska prava su Sveto pismo za svakog, pa i za njih, uključujući i ljudska i građanska prava protivnika režima i nemoćnih i ranjivih građana Srbije.

Treća činjenica je da postoje organski odnosi u društvu koje ne smeju da narušavaju i njima da trguju, jer time ruše samu supstancu društva, kao i pridružena činjenica da ne smeju da sarađuju sa kriminalcima u izvršnoj vlasti kada je jasno da se radi na viktimizaciji nevinih građana. Za narušavanje organskih odnosa u društvu nema oproštaja.

Svi su se zaneli.

Oni koji nisu hteli da čuju šta znači izvršna naredba predsednika Bajdena o individualnim sankcijama za korumpirane pripadnike sve tri grane vlasti na Balkanu, sada imaju još jednu priliku, da dobro pročitaju značenje novih odluka američke administracije.

Svaku zanesenost prati otrežnjenje kroz društvene promene.

A otrežnjenje je često bolno. Do neizdrživosti", navodi se u pismu profesora Aleksandra Fatića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati