Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

26. 08. 2021. 18:18 2

"Zorana može da računa na krivičnu prijavu"

Krivična prijava protiv bivšeg ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana podneta je zbog nesavesnog postupanja u oblasti regulisanja izgradnje malih hidroelektrana, rekla je ministarka rudarstava i energetike Zorana Mihajlović i istakla da o tome da li ima elemenata za krivičnu prijavu odlučuju nadležni organi. Gostujući na N1, bivši ministar kaže da nije obavešten prijavi, da bi zatim dodao da "Zorana Mihajlović može da računa na krivičnu prijavu koja će biti podneta protiv nje".

Na pitanje šta misli da je pogodilo ministarku u intervjuu u kom je govorio o tome da je tehnologija kojom se litijum izdvaja katastrofalno loša i da nema dileme da uništava životnu sredinu, Trivan kaže da ministarka "nije tema" i da na političkom nebu ona unosi visoku temperaturu i stvara konflikte, a da on ne želi u tome da učestvuje.

Goran Trivan je rekao da to što Mihajlovićeva želi nekog da proglasi krtivcem za MHE "jeste cinizam najgore vrste".

- Najveći zagovornik izgradnje MHE, pri tom ministar energetike i zaštite životne sredine u ono vreme - dakle Zorana Mihajlović, koja je stvorila uslove da se MHE grade, da bilo kome spočitava da nešto nije uradio, na to se može postaviti samo nekoliko pitanja - šta je uradila kao ministar i zašto je dozvolila izgradnju MHE, naročito u zaštićenim dobrima, jer je belodano jasno da su one, derivacione MHE, štetne potpuno, i pošto je to jasno, zašto je donela takav stav - upitao je Trivan.

On je pitao i zašto Mihajlovićeva nije donela dokumenta o kojima sada spočitava.

-I zašto dalja ministarstva iza toga, a bilo je bar dva ministra pre mene, nisu donela dokumenta koja ja nisam doneo i zašto ih ne spominje - naveo je on, dodajući da se tu, između ostalog, radi o njenim partijskim kolegama.

Trivan kaže da javnost zna da ko se za šta zalagao, dodajući da nijedna MHE nije dobila dozvolu dok je on bio ministar. On navodi da je ministarka postala portparol Ministarstva životne sredine i smatra to radi zbog političkih poena.

Da podsetimo, Zorana Mihajlović je navela da ministarstvo na čijem je čelu bio Trivan nije sprovodilo nadzor nad zakonitošću rada Zavoda za zaštitu prirode koji je menjao izdate uslove za gradnju MHE na istoj lokaciji, te da je odgovorno za višegodišnje nedonošenje pravilnika o minimalnom održivom protoku, kojim bi se spasle mnoge reke, jer bi bio utvrđen biološki minimum.

Trivan te opružbe vidi kao licemrne. On pita zašto Mihajlovićeva, kao ministarka energetike, nije donela pravilnik o biološkom minimumu, jer je "on uslov svih uslova".

- Kako ste dozvolili MHE, a niste doneli taj uslov, ko je radio tu studiju. Treba da se zapitamo ko je postavio direktora Zavoda za zaštitu prirode - kaže Trivan, dodajući da je rad tog čoveka bio skandalozan, kao i da mu je istekao mandat.

- Zašto na našu inicijativu nisu promenili direktora? Zna se ko je koga tu postavio - kaže Trivan, dodajući da je direktora upravo upoznao u kabinetu ministarke Mihajlović, koja ga je, kako kaže, i postavila.

"Poruka SPS-u? Ne bih rekao"

Upitan da li je to što komentariše i saopštava ministarka Mihajlović neka poruka SPS-u, Trivan kaže da ne bi to rekao i da zapravo to doživljava kao "njenu ličnu potrebu da bude stalno u centru pažnje i njenu ličnu potrebu da o svakoj aktuelnj temi u društvu kaže svoje mjišljenje".

- Ja mislim da je ona preterala sa tim - ne može jedna osoba da bude kompetentna da da svoje mišljenje o svakoj temi u društvu, ali to je njen izbor - ja nju razumem ali se ne slažem s tim - naveo je.

U intervjuu za Danas Trivan je naveo da bi SPS trebalo da objasni zbog čega je odustala od principa da ta partija mora uvek imati svog predsedničkog kandidata, što je ustanovio njen lider Ivica Dačić. U trenutku smo kada SPS mora ozbiljno da razmišlja o svom opstanku i politici, kaže Trivan, upitan o toj izjavi.

Kaže da je mišljenja da je koalicija sa naprednjacima za SPS dobra, ali navodi i da lider socijalista ne može sam da odlučuje o tome da li stranka neće da ima svog kandidata. Glavni odbor će o tome odlučivati na temelju svih argumenata, dodaje.

Kaže da jeste za to da budu u koaliciji sa SNS i da podrže zajedničke kandidate "kada se dogovorimo", ali da nije za to da SPS izgubi svoj indentitet.

Podsetio je da su na prošlim izborima izgubili blizu 70.000 glasova, što znači, kako kaže, da moraju da se zapitaju zašto se to dogodilo.

- I gde je suština naše politike koju smo zaboravili, a to je pre svega socijalna politika i životna sredina koja je imanentno levičarska stvar, ali i stvar svih nas - dodao je i upitao treba li objašnjavati da je ekologija tako važna stvar, naročito kad se pogleda šta se dešava u mnogim državama, pre svega u Nemačkoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati