Društvo i ekonomija

Direktno.rs

24. 08. 2021. 13:10 38

Prekršen Zakon o policiji: Vulin ne može da bude pukovnik!

MUP je "objasnio" da je ministru čin pukovnika utvrđen "u skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji u MUP-u." Samo, u Zakonu o policiji odgovarajućih odredbi nema, a navedeni Pravilnik se ne može videti, ceo je proglašen za "tajnu" - kaže Rodoljub Šabić, nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja, povodom skandalozne dodele čina pukovnika Aleksandru Vulinu, ministru unutrašnjih poslova.

U izjavi za Direktno.rs, Šabić kaže da što se tiče samog zakona, dovoljno je pogledati ga, i bez pravničkog iskustva, pa videti da ne postoji nijedna zakonska odredba koja bi uređivala to pitanje, za koje se tvrdi da je uređeno u skladu sa zakonom.

- Dakle, jednostavno nema te odredbe koja bi upućivala na takvo rešenje. Što se tiče samog akta o sistematizaciji, tu niko nije u stanju da pojasni o čemu se radi, budući da je taj akt, sticajem okolnosti, proglašen za tajnu. Postoji rešenje poverenika za informacije kojim je naloženo da se Sindikatu policije učini dostupnim taj akt, ali i pored naloga poverenika koji je obavezujući i izvršan, to rešenje nije sprovedeno. Čak je republički javni tužilac podneo tužbu za poništaj rešenja poverenika i tražio odlaganje izvršenja. Šta će se desiti po tužbi tužilaštva, možemo samo da spekulišemo - navodi Šabić.

Šabić tvrdi da je ministar politička figura, da je član Vlade i da rukovodi organom uprave, u ovom slučaju MUP-om, te da on nije policajac i da se iz same sadržine Zakona o policiji to jasno vidi.

- On ne može biti ovlašćeno službeno lice. Ministar može da bude čovek u kolicima, čovek koji može da ima određene fizičke nedostatke, koji isključuju mogućnost da se bavi policijskim poslom - konstatuje Šabić i zaključuje:

- Jednostavno, ja to rešenje uopšte ne razumem, jer se MUP nije pozvao ni na jednu zakonsku odredbu, nego je samo rekao u skladu sa zakonom i aktom koji niko ne može da vidi.

Podsetimo, MUP izdalo je saopštenje za javnost u kojem se tvrdi da je u skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji je donet u junu 2018. godine, radno mesto ministar unutrašnjih poslova razvrstano  u radno mesto policijskog službenika u statusu ovlašćenog službenog lica. Takođe, u skladu sa tim zakonskim i podzakonskim propisima, tvrde iz MUP-a, a uzimajući u obzir radni staž, ministru je utvrđen odgovarajući čin policijskog službenika. Tako je u ovom slučaju Vulin zaradio, ni manje - ni više, nego čin pukovnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati