Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

20. 08. 2021. 09:32 2

Bulatović: Na pragu smo zatiranja stočarstva

Pre više od godinu dana počeli smo sa upozorenjima ministru poljoprivrede da hitno mora nešto učiniti povodom sve težih uslova u koje zapada naše stočarstvo. Vlast se oglušila o alarmantne podatke koji jasno ukazuju da smo na pragu zatiranja stočarstva i tvrdoglavo plasira laži kako se stanje u ovoj poljoprivrednoj grani tendenciozno poboljšava - navodi se u izjavi Dejana Bulatovića, potpredsednika Stranke slobode i pravde.

- Da nije tako, demantuju javno dostupni podaci. Dok u Srbiji subvencije iz godine u godinu opadaju i kasne, istovremeno u Nemačkoj godišnje subvencije po jednoj kravi iznose 2.000 eura, u Francuskoj 1.700, a u Španiji 1.500 eura. Da se nekada ipak odgovorno tretiralo stočarstvo u Srbiji, primer je automatizacija proizvodnje u “PKB”- u, dok je njime rukovodio grad Beograd.

2012. godine u "PKB" -u je izvršena automatizacija proizvodnje, te otvorena nova farma za 2.500 krava, vredna 8,5 miliona eura, koja je u velikoj meri doprinela poboljšavanju opštih uslova i kvaliteta rada i čuvanja stoke. I dok je tada svaka krava imala na raspolaganju 10 metara kvadratnih prostora, uz dve, najviše tri muže dnevno, sada smo svedoci autentičnih snimaka iscrpljene stoke na farmama današnje „Al Dahre“ (nekadašnjeg “PKB”), koja usled četiri muže dnevno na visokim letnjim temperaturama nije u stanju ni da stoji na nogama.

Takođe da podsetim, “PKB” je u svom sastavu imao i farmu koka nosilja, dve farme sa po 1000 muznih grla, farmu tovnih junadi i farmu priplodnog podmlatka. “Al Dahra” je sve to ugasila, a 700 radnika je ostavila bez posla.

Možda najeksplicitniji detalj uništavanja stočarstva i samog „PKB“-a svakako je gašenje postrojenja za biomasu, prilikom čega je čuveni kotao vredan 160.000 eura, koji je zagrevao plastenik ranog povrća uništen i prodat u staro gvožđe. Plod rada srpskih institute, ministarstva i obrazovnih ustanova, „Al Dahra“ je pretvorila u otpad. Važno je reči da su tehnologiju rada kotla pokušali da primene i Danci i Nemci, međutim, ipak nisu uspeli.

Bivši „PKB“ nije svemirski brod, već je olupina koja tone. Stočarstvo nije u usponu već u velikoj opasnosti da se potpuno zatre. Zato ispred Stranke slobode i pravde ponovo apelujemo i tražimo od ministarstva niz hitnih mera koje će osigurati opstanak govedarstva u našoj zemlji - naveo je Bulatović u izjavi medijima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Savremena umetnost

Zoran Živković [18.10.2021.]


Anketa

Ko je stvorio Dijanu Hrkalović?

Rezultati

Video dana

Ima dve desne noge