Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: N1 ]

04. 08. 2021. 20:42 9

Sećanje na stradale i prognane u "Oluji" u Busijama

Centralno obeležavanje 26. godišnjice vojno policijske akcije Oluja započelo je u zemunskom naselju Busije, liturgijom koju predvodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. Patrijarh je poručio da se moli za mir, da pamti postradale, ali da ne treba zlopamtiti i da se treba moliti Gospodu da u svoja nedra prihvati i druge tragično postradale, ma kojoj veri ili narodu pripadali.

Okupio se veliki broj građana, što žitelja naselja Busije, što onih koji su stigli organizovanim prevozom.

Memorijalnom skupu prisustvuju predstavnici državnog vrha Srbije i rukovodstva Republike Srpske, predvođeni predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Vlade Anom Brnabić.

Patrijarh Porfirije poručuje da se moli za mir, da pamti postradale, ali da ne treba zlopamtiti i da se treba moliti Gospodu da u svoja nedra prihvati i druge tragično postradale, ma kojoj veri ili narodu pripadali.

Jer su za Boga sve žrtve iste zvali se oni „Jovan, Jozo ili Jusuf“, istakao je patrijarh.

On je upitao i ko je dobio progonom Srba i dodao da je „ostala samo pusta, prazna, neobrađena zemlja, zlo je upisalo svoj dobitak, čovek je poražen, a Bog izneveren“. On je rekao da je svaka nevina žrtva u Hristu sada i ovde deo slave i trijumfa. 

Kako je istakao, kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski mnogo puta je bio u Dalmaciji i zavoleo tu zemlju.

„Malo gde mi je nebo bilo blisko kao tamo i upoznao sam čestite Srbe i mnogo dobrih Hrvata koji su, vekovima upućeni jedni na druge, međusobno živeli, obogaćivali se, ali imaju nesporazume i sukobe i sami nalazili način da idu dalje. Siguran sam da mnogi među vama ipak dele moje iskustvo“, rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je rekao da danas glasno treba reći da ne zaboravljamo „one krajeve u kojima smo se majčinim mlekom hranili i to ne samo mi, nego i naši preci“ i da i dalje u srcu čuvamo Nemanjićke dalmatinske manastire i druge svetinje u kojima se dolazeći sa svih strana sveta okupljamo i gradove koje su podigli naši preci i sve koji su na vojnoj granici štitili Evropu od Turaka.

„Znam da ste ovde svili novo gnezdo, ali da ste srcem i dušom u Dalmaciji i drugim krajevima, moleći se za svoje bližnje. Ne želimo da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i trajno uđemo u stanje žrtve. Narativ žrtve ne može biti pokretač nadahnuća, pre je trajna muka i pakao“, rekao je patrijarh.

On je rekao da nisu potrebni samozvani mirotvorci kao posrednici „jer su oni često vođeni nama nepoznatim interesima pod plaštom mirotvorstva, oni nam često nameću formule našeg nesporazuma sa drugima“.

Potrebno je suprotstaviti sebbilo kom progonu, bilo koga, bilo kada i bilo gde, poručio je patrijarh.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati