Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 08. 2021. 14:30 0

Preminuo akademik Vojislav Marić

Akademik Vojislav Marić redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), preminuo je u 91. godini u Novom Sadu.

Kako je SANU saopštio, ostavio je značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i u razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1952. godine, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1957.

Od 1955. godine do penzije prošao je sva zvanja na Univerzitetu u Novom Sadu. Za redovnog profesora na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu izabran je 1971. godine.

Za svoj rad nagrađen je Poveljom sa plaketom novosadskog Univerziteta 1955. godine i zahvalnicom Fakulteta 2000. godine.

Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka (VANU) izabran je 1987. godine, za dopisnog člana SANU 1991, a za redovnog člana SANU 2000.

Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve.

Akademik Marić je bio gostujući profesor na više univerziteta u svetu.

Nosilac je Oktobarske nagrade Novog Sada (1971), Nagrade oslobođenja Vojvodine (1989), Povelje sa plaketom i Nagrade (plakete) za životno delo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (2002).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati