Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: VOM ]

02. 08. 2021. 10:21 9

Kako je Geox javio da 1.200 ljudi ostaje bez posla (FOTO)

Kompanija Geoks (Geox) u Vranju obavestila je radnike da je doneta odluka o pokretanju postupka likvidacije i gašenja preduzeća, objavio je danas Vranjski onlajn magazin (VOM).

Uz objašnjenja o kontinuiranom padu proizvodnje koja je dodatno smanjena u periodu pandemije, navodi se i da radnicima, kojih ima 1.200, prestaje radni odnos, te da će im pojedinačno biti dostavljeno rešenje o prestanku radnog odnosa.

Ovo obaveštenje je prvo zvanično obraćanje zaposlenima u kompaniji u Vranju.

Posle dvomesečnih spekulacija i potvrda iz državnog vrha italijanska fabrika definitivno odlazi iz Vranja, dok će zaposleni moći da ostvare pravo na naknadu preko Nacionalne službe za zapošljavanje, navodi VOM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući sinoć u dnevniku RTS-a najavio je dolazak novog investitora u Vranje, te da će 80 odsto radnika Geoksa koji su ostali bez radnog mesta dobiti novi posao.

Kako je Geox obavestio radnike da ostaju bez posla?

Da kompanija Geox u Vranju ide u stečaj, znalo se i prethodnih dana, ali je danas to obaveštenje sačekalo i radnike, budući da je bilo zalepljeno na oglasnoj tabli.

To obaveštenje prenosimo u celosti:

"Obaveštavaju se svi zaposleni u privrednom društvu Technic Development d.o.o Vranje, da je Društvo donelo odluku o pokretanju postupka likvidacije i gašenja, zbog nemogućnosti daljeg poslovanja Društva.

S obzirom na kontinuirano smanjenje proizvodnje na nivou cele Geox grupe, počev od 2018. godine pa do danas, a koja je tokom 2020. i 2021. godine zbog pandemije COVID dodatno smanjena, čak i ispod rentabilnosti, te uzimajući u vid gašenje velikog broja prodavnica Geox brendova širom sveta, a posebno zbog promene ukusa kupaca u smisli zahteva za drugačijom vrstom obiće od one koju proizvodi Društvo (gubitak interesovanja za klasične kožne cipele, mokasine i baletanke u korist moderne sportske obuće koja se ne proizvodi u Srbiji), utvrđeno je da se više ne može ostvariti svrha postojanja Društva.

Obaveštavaju se svi zaposleni da će sa danom registracije u nadležnom privrednom regustru postupka likvidacije Društva, svim zaposlenima prestati radni odnos zbog prestanka rada poslodavca, u skladu sa članom 176, stav 1, tačka 5. Zakona o radu.

Obaveštavaju se svi zaposleni da im se priznaje plaćeno odsustvo do dana prestanka radnog odnosa, izuzev ako su na prethodno odobrenom korišćenju godišnjeg odmora ili odsustvu zbog privremene sprečenosti za rad.

Nakon registracije odluke o pokretanju postupka likvidacije Društva, svim zaposlenima će biti dostavljena pojedinačna rešenje o prestanku radnog odnosa i prateća dokumentacija, dostavom na prijavljenu kućnu adresu, u skladu sa odredbama Zakona o radu. Nakon prijema rešenja o prestanku radnog odnosa, zaposleni koji eventualno imaju zaostale lične stvari u prostorijama Društva, mogu iste preuzeti na portirnici, uz prethodnu najavu dolaska.

Obaveštavaju se svi zaposleni da nakon prestanka radnog odnosa zaposleni imaju mogućnost da ostvare prava na novčanu naknadu, podnošenjem odgovarajućeg zahteva nadležnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa, a sve u skladu sa čl. 67. i 68. Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti", navodi se u obaveštenju Geoxa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati