Društvo i ekonomija

[ Izvor: Jutarnji list ]

02. 08. 2021. 11:45 5

HRVATI PIŠU: Vučić za Premijer ligu platio 10 stadiona

Ovo nije priča o fudbalu. Ili, ovo nije samo priča o fudbalu. Kada se govori o telekomima, pravima na emitovanje, kablovskim televizijama, državnom i privatnom novcu, širenju uticaja i jurišu na medije, onda je to uvek politička priča. Prema tome, ovo je prvenstveno politička, medijska, ekonomska, geostrateška, a onda i fudbalska priča. Usto, priča je to koja bi mogla udariti na novčanike hrvatskih korisnika digitalnih televizija. Plus, svoje prste u svemu, navodno, ima i srpski predsednik Aleksandar Vučić. Ovo bi trebalo biti dovoljno da zainteresuje i one koji ne znaju nabrojati pet igrača španske lige, a pomučili bi se i za one domaće.

Hronologija priče o srpskoj medijskoj dominaciji koja u regiju ulazi na mala vrata ili, bolje reći, male ekrane, a prelama se preko fudbala i domaćih korisnika, ide ovako: prvo je došla vest koja fudbalske fanove na području bivše Jugoslavije nije osobito potresla - da se utakmice engleske Premier lige, krunskog dragulja fudbala, kako joj tepaju, od iduće godine prebacuju sa Sport Kluba na kanal Arena Sport. Ništa posebno. Svaki fudbalski fan u Hrvatskoj i susedstvu, koji drži do sebe, u sklopu sportskih paketa domaćih digitalnih televizija, recimo, Max TV-a i A1 Televizije, ima oba sportska kanala. Isti se kanali emituju i prate u šest susednih zemalja.

Međutim, zatim je došla vest da je Arena Sport, u vlasništvu Telekoma Srbije, u nadmetanju za prava na Premier ligu dala 100 miliona evra po sezoni, a zakupili su čak šest sezona. Dakle, za ukupno 380 utakmica u šest godina dali su visokih 600 miliona evra ili 4,2 milijarde kuna, vrednost dvaju Peljeških mostova (ako se ta usporedba već izlizala, može biti i vrednost deset novih maksimirskih stadiona ili šest polarnih kruzera).

Pretvoreno u sate i minute, ispada da Arena Sport daje više od milion evra za svakih 90 minuta emitovanja engleskog fudbalskog sadržaja na svojim talasima. Njihov je konkurent Sport Klub, koji je prava na Premier ligu držao 12 godina, kako su objavili, englesku ligu plaćao 12 miliona evra po sezoni. Gotovo deset puta manje.

Pitanje je, dakle, zašto Arena Sport investira deset puta više u ligu koja će, prema procenama, u celoj regiji od 20 miliona stanovnika zainteresovati oko tri miliona fudbalskih fanova. I koliko će ti fanovi sada morati telekomima platiti za gledanje Arene da bi se ta investicija na kraju isplatila? Deset puta više? Kako kažu naši sagovornici, cela se priča može tumačiti iz dve perspektive: ekonomske i političke. A obe se, napominju, isprepleću.

Prvo, ekonomska. Vlasnik Arene Sport je Telekom Srbije.Taj državni telekom, osim što usluge telefonije pruža na području Srbije, ima televizijske kanale, kao što je Arena Sport, koji se prate u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Sloveniji.

Telekom Srbije, kako mediji pišu, srpski predsednik Aleksandar Vučić drži na krakom povocu. Vučića optužuju da, koristeći javni novac Telekoma, kupuje, plaća i sponzoriše srpske medije, čime održava svoj politički rejting i guši kritiku. Tako je pod svoj pojas već stavio Informer, Telegraf, Alo, Blic, a od lani i Kurir, kako neki tvrde. U pozadini se, svakako, odvija pritajeni medijski i telekomunikacijski rat, o čemu će više reči biti u nastavku.

Dakle, državni je Telekom svom sportskom kanalu Areni dao ukupno 600 miliona evra javnog novca za englesku ligu, a to nije jedina liga ni jedini sport koji se na Areni prikazuje. Prema insajderskim informacijama, španska fudbalska liga košta još 14 miliona evra, italijanska 23 miliona, francuska šest, Liga prvaka 45 miliona evra, a gde su još HNL, UEFA, Evropska liga i Konferencijska liga, košarka, NBA, hokej, tenis...

Ostatak teksta Jutarnjeg lista možete pročitati OVDE

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati