Društvo i ekonomija

Direktno.rs

29. 07. 2021. 14:48 4

Vučić krije informacije, Brnabić neobaveštena o Geox-u

Kolilko ovoj vlasti nije stalo do radnih mesta najbolje se vidi po tome što je Ana Brnabić pre samo četiri dana u Vranju izjavila da nema informaciju da Geox ide iz Vranja, a Vučić sinoć rekao da već dva meseca zna da Geox zatvara fabriku i otpušta sve radnike - navodi u saopštenju Dušan Nikezić, predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde.

- Da li su svesni da u jednom danu bez posla ostaje 1.200 radnika, što je 6% ukupno zaposlenih u Vranju, gradu u kome je prosečna plata već 17% niža od republičkog proseka?

Nažalost, odlazak Geoxa je očekivani rezultat desetogodišnje politike siromaštva, kojom subvencionišemo strane investitore, zainteresovane isključivo za jeftinu radnu snagu.
Svake godine preko 100 miliona evra dajemo strancima koji ne donose nove tehnologije, ne ulažu u Srbiju, ne poštuju naše zakone, zagađuju našu prirodu, a radnicima isplaćaju platu koja je manja od minimalne potrošačke korpe.

Umesto da štitimo prava naših radnika, 2014. smo izmenili Zakon o radu kako bi tim strancima omogućili da angažuju radnike na lizing, da ih teraju da rade u pelenama, vikendom i u smenama od po 12 sati.


Zato nam razvoj zemlje ne mogu i neće doneti Geox, i njima slični investitori.

Za bolji život ljudi u Srbiji potrebne su hiljade malih domaćih investicija koje koriste domaće resurse, domaće sirovine, repromaterijal i radnike, čime kapilarno pokreću i novi ciklus rasta.

Očigledno je da ova vlast nema ni para ni vremena za domaće investicije, pa će većina radnika Geox-a, kao i stotine hiljada njihovih kolega, posao morati da traži izvan Srbije - konstatuje se u saopštenju Nikezića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati