Društvo i ekonomija

I. V.

25. 07. 2021. 11:19 2

Prosveta ne postoji, smanjiti odeljenja na po 20 đaka

Ivan Vučković (1987), master filozof, dugogodišnji srednjoškolski profesor filozofije, saradnik Noama Čomskog i brojnih domaćih i stranih časopisa i internet portala za filozofiju, kulturu i književnost za Direktno.rs priča o prosveti, budućoj školskoj godini i problemima sa kojima se prosveta već dugi niz godina suočava.

Radite kao profesor filozofije u srednjim školama - kakva je situacija u prosveti?

- Zavisi iz kog ugla posmatrate prosvetu i na šta tačno pod tim terminom mislite. Ukoliko govorimo o znanju i progresu u okviru znanja - to gotovo i ne postoji. Znanje je najmanje važno jer se sve svodi na formu koju treba ispuniti. Van forme, nema prostora za dublji rad. Ukoliko ipak govorimo o tehničkim mogućnostima škola i opremi uopšte - i tu je stanje jako loše. Internet u školi ne postoji ili je vrlo slab, računari su zastareli, učionice uglavnom godinama nisu sređivane... - kaže Vučković za naš portal.

Ima li ipak nečeg dobrog?

- Da, postoje kolege koje iskreno i dobro rade svoj posao i to je ono što prosvetu održava. Plate su loše (jer ne zaboravimo da govorimo isključivo o fakultetski obrazovanim ljudima) i mnogi koji predano rade svoj posao zaista jesu ono što prosvetu odvaja od totalnog kolapsa. Da nije tih ljudi, školstvo bi bilo u potpunosti na nezadovoljavajućem nivou. Naravno, ima i onih koji ni na koji način ne bi trebalo da predaju - ni iz moralnih a ni iz stručnih razloga.

Kakva su deca? Može li se raditi sa decom danas?

- U velikoj meri, to zavisi od profesora. Naravno, situacija je i tu loša ali nije nemoguće raditi. Ono što hitno treba učiniti jeste smanjiti broj učenika u odeljenjima. Odeljenje ne bi trebalo da ima više od 20 učenika.
Moj predmet (filozofija) zahteva živu komunikaciju ali, i van toga, nevezano za predmet, broj od 30 učenika po odeljenju je previše.

Kakva je situacija sa filozofijom danas? Da li ste uspeli da je zadržite kao obavezan predmet?

- Ne. Lično sam pisao ministru, objavio veliki broj tekstova na tu temu, držao predavanja i - ništa. Pored ostalog, ministar se nije udostojio ni da odgovori na otvoreno pismo koje sam mu uputio. Filozofija je u problemu i to se, po svemu sudeći, planski radi. Deca koja umeju da misle nam nisu potrebna. Voleo bih da sa ministrom porazgovaram o tome u nekoj emisiji sa nacionalnom frekvencijom uživo. Bojim se ipak da gospodin Ružić ne sme da se suoči sa mnom jer zna da ne bi imao argumente koje bi mogao da upotrebi a koji bi bili u stanju da nadjačaju moje. To je takođe tužno.

Šta ćete ukoliko ostanete bez posla?

- Ne znam. Dosta dobro govorim nemački i engleski jezik, te tu ima prostora za rad a imam i iskustva u trgovini i slično. Imam malo dete - radiću šta god bude bilo potrebno raditi...

Verujete li da se prosveta može vratiti u kolosek?

- Da. Može naravno. Međutim, ne u okviru aktuelne situacije. Trenutno ne vidim volju za promenama niti vidim način da se to postigne. Potrebno je mnogo toga promeniti ukoliko hoćemo rezultate.

Za nešto više od mesec dana će početi nova školska godina - šta očekujete?

- Očekujem (ili bolje rečeno nadam se) da će deca što manje učiti od svojih kuća jer to tek ne daje nikakve rezultate. Ukoliko ne budemo ponovo većinu vremena radili online - moguće je donekle stabilizovati situaciju. Kovid je dodatno uzdrmao već uzdrmanu prosvetu. To je poseban problem koji će se tek osetiti kroz deceniju od sada. Generacije koje se školuju online su u velikim problemima - zaključio je Vučković za Direktno.rs.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati