Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

22. 07. 2021. 19:03 8

Poslušnica Zaga treći put republički javni tužilac

Dosadašnja republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac izabrana je treći put na tu funkciju tako da će, zaključno sa ovim mandatom, ona biti javni tužilac 18 godina. Za Zagorku Dolovac glasalo je 168 od 171 prisutnog poslanika u Skupštini Srbije, dok troje nije glasalo. Dakle, dobila je Dolovac podršku da se, kao i do sada, ne meša u svoj posao, ali i da bude poslušnik aktuelnog režima.

Njen dosadašnji rad obeležilo je ćutanje na brojne afere koje su iznosili aktivisti i opozicioni političari. Bila je nema na afere "Telekom", "Helikopter", nije se oglašavala ni u slučajevima Savamala i Krušik, a nije joj palo na pamet ni da pita predsednika Vučića šta se dogodilo sa dva minuta snimka sa naplatne rampe Doljevac, gde je život izgubila Stanika Gligorijević.

Dolovac je ignorisala lažne diplome funkcionera, navode o podvođenju maloletnica u Jagodini … To očigledno nije bilo previše bitno za Republičku javnu tužiteljku, pa su zbog toga pomenute afere ostale netaknute.

Obrazlažući predlog da Dolovac još šest godina obavlja funkciju republičkog javnog tužioca, ministarka pravde Maja Popović rekla je juče da se Dolovac u toku mandata zalagala za povećanje broja tužilaca i starala da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena.

Ona je dodala da je "Dolovac kao prioritet rada odredila odlučnu borbu protiv kriminala", a posebno "teških i savremenih oblika", "povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz tužilačku istragu, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet i jačanje međunarodne saradnje".

- Zalagala se za dosledno sprovodjenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti, te je preduzimala i mere za uspostavljanje i unapredjenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca - rekla je juče ministarka pravde.

Skupštini je danas predata peticija sa 27.343 potpisa podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat, a predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je ispred zgrade parlamenta, da je Dolovac bila "sluga i prethodne političke garniture", navodeći da se pokazalo da poslanici najproblematičnije odluke donose tokom leta po hitnom postupku kao što se i sada dešava.

Pored izbora Dolovac, poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o sudijama, kao i dopune Zakona o Visokom savetu sudstva.

Izglasan je i Zakon o popisu poljoprivrede 2023, Zakona o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, a potvrđen je i Finansijski ugovor COVID-19 podrške Vladi Srbije od Evropske investicione banke.

Potvrđen je Memorandum o razumevanju sa Italijom o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Izabrano je devetoro od 13 predloženih predsednika sudova, a nije izabran predsednik suda u Prokuplju, Pančevu, Zrenjaninu i Rumi, čije je predloge osporila poslanica Jelena Žarić Kovačević.

Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabran je Božidar Zečević za kojeg je glasalo 164 od 172 poslanika.

Glasanjem je skupština završila deveto vanredno zasedanje, a deseto je zakazano za sredu 28. jul 2021. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Vlast na poligrafu

Zoran Živković [26.07.2021.]


Video dana

Uspešna akrobacija

Anketa

Ko je stvorio Velju Nevolju?

Rezultati