Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

21. 07. 2021. 20:23 11

"Nevidljiva figura": Dolovac nije došla ni na svoj (re)izbor

Dosadašnja javna tužiteljka Zagorka Dolovac najverovatnije će ponovo biti izabrana na tu funkciju, jer je jedina koja je za to mesto konkurisala. Nakon što poslanici u Skupštini podignu ruku za tužiteljku Dolovac, ona će dobiti treći mandat, što će biti ukupno 18 godina na toj poziciji. Dok Komisija za ocenu stručnosti navodi da se Dolovac "naročito ističe", stručna javnost kaže da je ona "nevidljiva figura" i da je postupak izbora glavnog tužitelja bio netransparentan.


Sećate li se kako zvuči glas Zagorke Dolovac? I mi smo zaboravili. Retka prilika u kojoj smo mogli uživo bar da je vidimo, bila je krajem 2019. godine. Prošle godine je slučajno bila uočena - kako izlazi iz Predsedništva, krijući se iza papira, piše N1.

I u danu kada joj se poverava treći mandat vrhovne tužiteljke, nje u Skupštini nije bilo. Drugi tamo pričaju o njoj.

- Veliki junaci, heroji, naši tužioci, niko nije imao hrabrosti da se javi da bude protivkandidat. Moram da priznam da mi se smučila ta priča u javnosti, svi su mnogo pametni generali posle bitke, ali kad treba da se kandiduju, da izađu na crtu, njih nema nigde - rekao je poslanik SNS Vladimir Đukanović i dodao: "Ako ima još neko nešto da kaže, samo izvolite".

Odćutali su, glasali i jednoglasno prosledili predlog dalje. Pohvale na račun kandidatkinje Zagorke Dolovac potom su se nastavili u skupštinskoj sali.

Maja Popović, ministarka pravde, rekla je:

- Zalagala se za dosledno sprovođenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava. Unapredila je međunarodnu saradnju javnog tužilaštva. Odredila je prioritete u radu javnog tužilaštva u vidu odlučne borbe protiv kriminala…

 

Priču o podvizima tužiteljke nastavio je i predstavnik Odbora za pravosuđe.

- Niko nije imao petlje da preuzme borbu protiv kriminala u Srbiji i to treba jasno reći. Što kaže naš narod - svi junaci nikom ponikoše - navodi Đorđe Dabić (SNS).

A Dolovac u borbi protiv kriminala, kaže, ima dobre rezultate.

- Znamo i sami koliko je poslednjih i godina i meseci vidljiv udarac na kriminal od strane naše države i činjenica da su danas iza brave oni najgori zločinci koji su činili, videli smo, najmonstruoznije zločine pravili po Beogradu, svi su spakovani iza brave - dodaje Dabić.

Da se kandidatkinja Dolovac "naročito ističe", rekla je nedavno i Komisija za ocenu stručnosti kandidata. Oni koji su van tog sistema, misle da sveukupna ocena tužiteljkinog rada ne bi bila prolazna. Iako je više puta za to prozivana, ona nikada nijednu reč nije rekla o aferama poput Savamale, Krušika, Jovanjice, Telekoma…

- Ona se nije zapravo izborila za osnove koje su neophodne da javni tužioci, čak i oni od integriteta, zapravo mogu da izvrše zadatke koje im postavljaju svakog dana određene kriminalne grupe - naglašava Katarina Golubović iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

To što je poslanici vladajuće stranke vide drugačije, predsednici Jukoma govori:

- Da zapravo oni u njoj vide nekoga na koga mogu da se oslone.

Ako je tako, oslanjaće se samo privremeno, jer bi nakon ustavnih promena ponovo trebalo da usledi izbor glavnog tužioca, samo po novoj proceduri.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati