Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 07. 2021. 16:12 5

Roditelji prijavili direktorku i najavljuju "vruću jesen"

Sukob roditelja OŠ „Oslobodioci Beograda“ sa direktorkom škole ni tokom letnjeg raspusta ne jenjava – direktorku su prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije i zahtevaju od ministra Ružića njeno razrešenje.

Iako su škole ušle u, po pravilu, mirniji letnji period, u OŠ „Oslobodioci Beograda“ sukob roditelja đaka sa direktorkom škole nastavlja da eskalira. 

U pitanju je višemesečna borba roditelja Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“  sa direktorkom Brankom Bečanović u vezi sa temom teške materijalne situacije i korišćenja besplatnih udžbenika koja, po svemu sudeći, u ovoj školi ne jenjava.

Podsećamo, roditelji OŠ“Oslobodioci Beograda“ su se zvaničnim putem požalili direktorki škole Branki Bečanović da zbog nedostatka finansija nisu u mogućnosti da kupe skupe udžbeničke komplete koje je škola odabrala za narednu školsku godinu i zatražili da im dozvoli da nabave i u nastavi koriste štampane besplatne udžbenike odobrene od Ministarstva prosvete.

Na ponovljene vapaje roditelja da nisu u finansijskoj mogućnosti da kupe te udžbenike i na Savetu roditelja i na sednici Školskog odbora održanim početkom jula meseca tekuće godine - direktorka škole ne daje nikakav odgovor.

- Direktorka se i dalje poziva isključivo na Zakon o udžbenicima koji daje pravo Nastavničkom veću da odabere udžbenike za tu školu i naglašava da je sve urađeno po proceduri kako taj konkretni zakon nalaže. Ona odbija svaku saradnju sa nama i ne interesuje je naša materijalna situacija - kaže predstavnica u Savetu roditelja škole nakon sednice ovog školskog tela održaje 5. jula.

- Sve je to lepo u nekom idealnom svetu, da mi svi imamo novca da kupimo te udžbenike i da nam još ostane za osnovne životne potrebe i opremanje naših đaka - kažu roditelji, „ali mi jednostavno nemamo para, ova epidemija nam je dodatno stanjila porodične budžete“.

Prema navodima članice Školskog odbora „Oslobodilaca“ Marijane Knežević, preko 200 đaka ove škole koja broji oko 560 đaka je naručilo i dobilo besplatne udžbenike i sa njima će startovati od septembra u školskim klupama.

- Preko 200 đaka nemaju novca da kupe udžbenike koje škola nalaže – i šta ćemo sada sa tim - pitaju se njihovi roditelji.

Roditelji su u junu mesecu ove godine prijavili direktorku Branku Bečanović Agenciji za sprečavanje korupcije zbog sumnje da iz koruptivnih razloga favorizuje izdavačku kuću  „Gerundijum“ za starije razrede ove škole.  Branka Bečanović je aktuelni autor čak tri udžbenika iz Istorije ove izdavačke kuće, te stoga roditelji naglašavaju da je u pitanju sukob interesa kada neko za sve predmete „bira“ udžbenike istog izdavača preko kojeg ona piše i izdaje svoje knjige, a onda očekuje da roditelji daju novac za to. 

Takođe, od Zaštitnika građana roditelji čekaju odgovor i nadaju se zaštiti prava svoje dece na besplatno obrazovanje koje im je Ustavom zagarantovano kao i  zaštiti  dece od diskriminacije po osnovu imovinskog stanja.

- Mi znamo da direktorka može , samo ako ima čistu savest i nekoruptivne interese, da preko Nastavničkog veća odobri za školsku 2021./22. godinu štampane besplatne udžbenike Zavoda za udžbenike koje smo mi za našu decu već nabavili - kažu roditelji, „to je već sprovedeno u pojedinim osnovnim školama u Srbiji, dakle – znamo da može.“

Naime, upravo Zakon o udžbenicima pruža tu mogućnost u članu 34. koji kaže „Izuzetno, odluku o promeni udžbenika može doneti nastavničko veće na obrazloženi predlog stručnih veća za oblast predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu, o čemu u roku od osam dana od dana donošenja odluke obaveštava Ministarstvo“. 

Iako član 36. Zakona o udžbenicima nalaže da škola može da pomogne roditeljima u obezbeđivanju svih izabranih udžbenika i dodatnih nastavnih sredstava kako bi roditeljima olakšala tešku materijalnu situaciju , a takođe i Pravilnik ponašanja učenika, zaposlenih i roditelja OŠ „Oslobodioci Beograda“  nalaže da škola svim roditeljima đaka koji su je obavestili da nisu u materijalnoj mogućnosti da kupe udžbenike treba da obezbedi neophodna nastavna sredstva – direktorka se i dalje drži samo onih delova zakona ili pravilnika koji njoj odgovaraju, tvrde roditelji. 

Direktorka nastavlja da se oglušava o sve molbe i vapaje roditelja da im olakša tešku materijalnu situaciju, iako su roditelji iznova pokretali ovu temu na Savetu roditelja i Školskom odboru početkom jula meseca.

Zbog svega toga, članovi Školskog odbora škole  gđa Marijana Knežević i dr Branko Gardašević, zajedno sa pojedinim predstavnicima u Savetu roditelja kao i visokim akademskim građanima iz reda roditelja poslali su u junu tekuće godine Zahtev za razrešenje Branke Bečanović ministru prosvete Branku Ružiću. 

- Ako Branku Bečanović nije briga što roditelji preko 200 đaka nisu u mogućnosti da kupe njene autorske udžbenike i udžbenike njenih favorizovanih izdavača, onda takva osoba ne može ostati na mestu direktora škole - zaključuju roditelji.

Roditelji OŠ „Oslobodoci Beograda“ najavljuju „vruć“ septembar ukoliko nadležne institucije ne reše do tada ovo goruće pitanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati