Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

18. 06. 2021. 06:00 1

Gojgić: U Srbiji se moć iskazuje na brutalan način

Otvorenost Srbije prema drugim opcijama ne vidim kao udaljavanje od Evropske unije (EU), jer jedno ne isključuje drugo, izjavila je FoNetu novinarka Ljubica Gojgić, koja smatra da se u 2021.godini spoljna politika vodi tako da se izvlači maksimum iz saradnje sa svima u svetu.

Živimo u državi i regionu gde predvidivost nije jača strana, gde predvidivost i pouzdanost zavise i od unutrašnje dinamike u zemlji ili regionu, ali i gde se poeni stiču na nepredvidivosti politike, ocenila je Gojgić u serijalu razgovora Agreman.

Otvorenost Srbije prema drugim opcijama ne isključuje evropsku opredeljenost, ocenila je ona i istakla da je Srbija profitirala od pandemije kovid-19, u smislu da je gotovo od samog početka mogla da dođe do vakcina iz Kine, podrške iz Rusije, ali i pomoći EU.

- Mislim da je kovid situacija specifična kada je u pitanju borba za zdravlje i šteta što je i taj segment našeg života bio kontaminiran politikom - ukazala je Gojgić.

Kako je ilustrovala, izvlačila su se pitanja, „a to vole da pitaju naše kolege sa Zapada“, da li ste, ako primite kinesku vakcinu, pod uticajem meke moći.

Prema njenom tumačenju, Srbija je zemlja u kojoj se moć iskazuje na vrlo otvoren, neupitan i često brutalan način i nismo navikli na meku moć.

- Možemo se igrati rečima, propaganda, lažne vesti, obaveštajni rad, maligni uticaj, meka moć, kako vam je šta u kom trenutku potrebno - rekla je Gojgić, koja nikada nije razumela tu priču jedne ili druge strane.

Ako ja u ovom trenutku nisam omiljen, onda neko širi maligni uticaj, predočila je ona i upitala kako se meri ta meka moć, ako građani prime kinesku, rusku, Fajzer ili AstraZeneka vakcinu.

Srbija je zemlja koja se, iz nekog neverovatnog razloga, i dalje vidi kao interesantan teren, „kao za basket“, gde se može ispitivati snaga jedne, druge, treće ili pete svetske sile, ocenila je Gojgić.

Ističući da se spoljna politika u 2021. godini postavlja tako da izvlačite maksimum iz saradnje sa svima u svetu, ona je kao strašno precenjene označila priče o mekoj moći ili malignom uticaju.

Politika se kreira prema političkim interesima elite koja je na vlasti, uverena je Gojgić, pa ako ima nekog uticaja, to može biti samo na vlast.

Osvrćući se na proces evropskih integracija, ona je ukazala da Srbija nije ispunila svoje obaveze, ali je konstatovala da ni EU nije spremna za nastavak procesa proširenja.

Jer da je jeste, onda na tom putu ne bi zaostajale i Crna Gora i Albanija, ali i Severna Makedonija, kao „najbolji učenik u regionu“, obrazložila je Gojgić.

Ona predviđa da će predstojeća Međuvladina konferencija sa Srbijom biti forma bez sadržine, jer neće biti otvoreno nijedno pregovaračko poglavlje.

Prema njenom viđenju, očigledno je da je nekim zemljama članicama EU važno poglavlje 35 – dijalog sa Prištinom, gde nema pomaka, a drugima je važno poglavlje 23 – vladavina prava, gde opet nema pomaka, a po nekim izveštajima se i nazaduje.

Tu su i baltičke zemlje koje ističu neusaglašenost Srbije sa evropskom politikom prema Rusiji i Belorusiji, nabrojala je Gojgić.

Kako je napomenula, treba biti iskren, pa reći da se u ovom trenutku i u EU, kao i ovde, sluša javno mnjenje kada je reč o proširenju.

Unija se isto bori sa koronom, bori se da sanira ekonomske posledice, želi da uspostavi nove odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i predstoje joj najavljene unutrašnje reforme, precizirala je Gojgić.

Najnovija runda briselskog dijaloga Beograda i Prištine, prema njenom uverenju, pokazuje da se ništa ne može dogovoriti, pa čak ni dnevni red.

Pročitala sam izjave nekih prištinskih analitičara da je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković preuzeo poslove nekadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, što bi moglo biti čudno, smatra Gojgić.

Kosovo nije spoljnopolitičko, već unutrašnje pitanje, rekla je Gojgić, ali i ne mora biti neobično, jer su odnosi Srbije sa EU deo spoljne politike.

Predsednik želi da jača svoj tim, ocenila je ona i podsetila da su i nekadašnji ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i Ivica Dačić bili angažovani na lobiranju protiv nezavisnosti Kosova.

Dijalog Beograda i Prištine je prepakivanje formata bez sadržaja, zaključila je Gojgić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati