Društvo i ekonomija
17. 06. 2021. 18:37 3
Ovo povrće donosi 15.000 evra godišnje - na samo jednom hektaru
Putujući po inostranstvu Dragomir Ivanović probao je različitu hranu, a pored jednog prijatelja Italijana navikao je da konzumira šparglu. Nažalost, ovo povrće bilo je teško pronaći u Srbiji pa je ovaj zaljubljenik u špargle pre 10-ak godina iz Mađarske nabavio prvo seme i počeo da je gaji na terasi u Pančevu, ništa ne znajući o ovom povrću.
U komercijalne svrhe ova biljka može da se gaji na manjim površinama pa je tako za 10 ari potrebno 1.000 sadnica koje donose godišnji rod od oko 500 kilograma. Maloprodajna cena kilograma špargle kod nas je dugo bila 20 - 22 evra.
Nekoliko godina unazad, jedan trgovinski lanac počeo je da prodaje šparglu, tako da je njena cena u poslednje dve godine bila 10 evra. Pijačna cena bila je 800 do 1.000 dinara za kilogram. Evropska veleprodajna cena špargle je 5-7 evra za kilogram. Strano tržište je otvoreno za ovo povrće, a primera radi samo Nemačka godišnje uvozi 30-40% svojih potreba.
Gajeći šparglu, mala gazdinstva dobijaju idealan proizvod jer su troškovi proizvodnje od treće godine svega 20 odsto prodajne cene. Na velikim posedima, na jednom hektaru špargla bi mogla da daje oko 15.000 evra profita godišnje!
Kako je Ivanović rekao za Agroportal veoma brzo ga je špargla svojim svojstvima, načinom ponašanja i životnim vekom iznenadila.
- Kada sam naučio da stvorim idealne uslove u staklenicima, a imam ih četiri, koji podrazumevaju dobar supstrat, stalnu i određenu temperaturu vazduha, odgovarajuću količinu vlažnosti i svetlosti, počela je i proizvodnja malih sadnica špargle. Kod nas je teško nabaviti adekvatno seme jer postoji samo jedan proizvođač i to je sve što se može naći u domaćim poljoprivrednim apotekama. Stidljivo je počelo da stiže seme iz inostranstva, a ja sam se trudio da ga nabavim iz Holandije, Velike Britanije, sa Novog Zelanda, iz SAD, pa čak i iz Kine i Indije - kaže Ivanović.
On dodaje da koristi isključivo sterilne nemačke supstrate i ponešto italijanskih i kineskih koji su se sada pojavili.
- Da bi proklijalo, semenu špargle potrebna je temperatura od 20-25 stepeni, a vlažnost treba da je takva da biljka "krene" i nikako supstrat ne sme biti prevlažen da se biljka ne bi ugušila u vodi. Količina svetlosti je veoma važna tako da zimi koristim i veštačke izvore svetlosti jer vegetacioni period mlade špargle da bi se dobila sadnica, traje čitavu sezonu - objašnjava Ivanović.
Koliko god je proizvodnja sadnica iz semena zahtevna i specifična, toliko je uzgoj špargle na otvorenom jednostavan jer ova biljka izuzetno voli da je napolju, tako da nema potrebe da se gaji u plastenicima. Tome doprinosi i njena otpornost što potvrđuje i činjenica da su Dragomirove špargle preživele i temperaturu od -23 do 42 stepena u Banatu i nijedna se nije osušila!
Komentari 3
ostavi komentar