Društvo i ekonomija

Direktno.rs

15. 06. 2021. 12:01 5

Novi član SANU krši Zakon o visokom obrazovanju

Dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, Petar Mitković duži niz godina koristi član zakona koji mu omogućava produženje radnog odnosa i posle 65. godine. Zakon o visokom obrazovanju jasno je definisao uslove koje jedan redovni profesor treba da ispuni da bi bio izabran za organ poslovođenja ustanove. Zakon je jasan jer se redovnom profesoru može produžiti radni odnos i posle 65. godine ugovorom o radu na određeno vreme, ali isključivo ako postoji potreba za njegovim radom u nastavi, a ne potreba rukovođenja ustanovom. Mitković je, inače, nedavno izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.


Skupština Republike Srbije je 11. februara 2021. donela autentično tumačenje odredbe člana 64. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju koje je objavljeno u Službenom glasniku RS br.11/2021 od 12.02.2021. godine.

Odredba člana 64. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju glasi:

- Organ poslovođenja univerziteta je rektor, fakulteta - dekan, akademije strukovnih studija - predsednik, visoke škole i visoke škole strukovnih studija - direktor. Organ poslovođenja se bira tajnim glasanjem iz reda nastavnika visokoškolske ustanove koji su u radnom odnosu sa punim radnim vremenom, a izabrani su na neodređeno vreme. Organ poslovođenja bira se na tri godine sa mogućnošću jednog uzastopnog izbora.


Ovu odredbu treba razumeti tako da se organ poslovođenja odgovarajuće visokoškolske ustanove - rektor, dekan, predsednik, odnosno direktor ne može birati iz reda nastavnika kojima je prestao radni odnos na kraju školske godine u kojoj su navršili 65 godina (član 93. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju), a zatim im je produžen radni odnos ugovorom sa visokoškolskom ustanovom na određeno vreme do dve godine, uz mogućnost dodatnih produženja, a najduže do kraja školske godine u kojoj navršavaju 70 godina (član 93. stav 2. Zakona o visokom obrazovanju).

Autentičnim tumačenjem Skupština Republike Srbije je sprečila kreativno tumačenje zakona i to da isto proizvodi pravno dejstvo ne samo za ubuduće, već je to tumačenje odredaba koja je i do sada bila važeća, tako da svi oni organi poslovođenja u Srbiji, poput Petra Mitkovića, koji su navršili 65 godina moraju da prestanu da vrše mandat organa poslovođenja.

Dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu Petar Mitković (rođen 22.12.1953. godine, star 68 godina) ne može biti organ poslovođenja Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

Petar Mitković ne samo da nije prestao da vrši trenutni mandat dekana (organa poslovođenja fakulteta),već se 2021. ponovo kandidovao za dekana i Savet fakulteta mu je poverio novi mandat na mestu dekana za period 2021-2024. godina.

Naargumetovane kritike i sugestije zaposlenih da svojim postupanjem krši zakon, Petar Mitković odgovara represijom i mobingom i sprečava bilo kakvu diskusiju po tom pitanju.

Skupština Republike Srbije je jedina nadležna za autentična tumačenja zakona i njene odluke važe za sve uključujući i Petra Mitkovića.

Posledice po fakultet i Univerzitet su nesagledive, jer su sve odluke koje imenovani donosi i potpisuje nelegalne i nelegitimne čime je ozbiljno urušen sistem obrazovanja i pravni poredak Republike Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati