Društvo i ekonomija

Direktno.rs

14. 06. 2021. 21:57 10

Akademici ustali protiv Rio Tinta i Zorane (FOTO)

Biolog Vladimir Stevanović, hemičar Bogdan Šolaja i tehnolog Velimir Radmilović, akademici Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), pisali su potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović kako bi apelovali da Vlada "bolje sagleda" sve apekte aranžmana sa Rio Tintom pre odlučivanja o projektu.

Kako se navodi u pismu, akademici se zahvaljuju ministarki na učešću u naučno-stručnom skupu "Projekat Jadar - šta je poznato", održanom nedavno u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

- Analizom održanih predavanja i dostupnih dokumenata, nalazimo da Projekat "Jadar" nije dovoljno osvetljen niti je dovoljno transparentan. Smatramo da će, osim velikih problema zaštite životne sredine, projekat imati važne socijalne, ekonomske i demografske implikacije koje su, čini se, stavljene u drugi plan, mada to tako ne bi trebalo da bude - navodi se u pismu.

Stoga su, kako navode u pismu, odlučili da svoje mišljenje iznesu ministarki i Vladi, kako bi im pomogli u donošenju odluke.

Dokument koji je poslat uz pismo sadrži 10 strana mišljenja organizatora pomenutog skupa. Nije poznato da li je ministarka uputila odgovor na pismo.

Podsećamo, "perjanica" projekta eksploatacije jadarita u Srbiji je multinacionalna kompanija Rio Tinto, koja je najavila ulaganja od pola milijarde evra samo u 2021. godini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati