Društvo i ekonomija

[ Izvor: Jutarnji list ]

10. 06. 2021. 12:15 7

Vučić u zagrljaju brata Sija: Kamere pretnja sigurnosti i ljudskim pravima

Beogradski Trg Republike jedno je od kulturnih i društvenih središta glavnog grada Srbije, popularno mesto okupljanja uz kafiće, Narodni muzej i nacionalni teatar, piše Financial Times. No, taj trg je sada i u središtu međunarodne rasprave o izvozu kineske tehnologije, nadzoru građana i sajber sigurnosti. Trg je pod stalnim nadzorom zahvaljujući opremi proizvedenoj u Kini. Sistem nadzornih kamera koji je instalirao tehnološki div Huawei ima sposobnost nadziranja ponašanja ljudi, prepoznavanja njihovih lica, identifikovanja registarskih tablica vozila i "prosuđivanja" događaju li se neke sumnjive aktivnosti.

Kamere u središtu Beograda predstavljaju prve od oko 8.000 koje grad planira instalirati kao deo sveobuhvatnog partnerstva 'sigurnog grada' s Huaweijem.

Kad je projekat predstavljen 2019. godine, Nebojša Stefanović, bivši ministar unutrašnjih poslova, danas ministar obrane kojeg Vučićevi tabloidi prozivaju za navodno prisluškivanje samog Vučića, pohvalio se da će svaka ulica i zgrada na području trga biti pokrivene kamerama.

- Znaćemo iz koje je ulice počinitelj došao, iz kojeg automobila, ko je prethodno sedeo u tom automobilu - rekao je Stefanović.

No, iako je srpska vlada u dobrim odnosima s Pekingom - pa je tako predsednik Aleksandar Vučić prošle godine poljubio kinesku nacionalnu zastavu u videu koji je skupio više od 600 miliona pregleda na kineskim društvenim mrežama, a kineskom predsedniku Siju tepa da je 'brat' - postavljanje takvih nadzornih sistema pokrenulo je niz osetljivih pitanja.

- Reč je o vrlo osetljivoj tehnologiji koja omogućava praćenje celog društva - i postavlja preduslove za distopijsko, orvelijansko društvo', kaže Zlatko Petrović,  pomoćnik gen. sekretara u sektoru za nadzor Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

- To može biti opasno u rukama nekoga ko nije odgovoran i može se lako zloupotrebiti - dodaje Petrović.

Njegova nezavisna agencija zalaže se za veću raspravu i transparentnost o tome kako bi biometrijski podaci trebali biti pohranjeni, ko im može pristupiti, kako će se koristiti i koliko dugo.

Srbija nije jedina

Kontroverze iz Srbije ponavljaju se na različite načine i u celom svetu jer mnoštvo zemalja - uključujući nekoliko zapadnih demokratija - instalira nadzornu tehnologiju kao deo paketa 'siguran grad' i 'pametni grad' koje isporučuju kineske kompanije, uključujući Huawei, ZTE Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology, Zhejiang Dahua Technology, Alibaba i drugi.

Sve veća upotreba ovih kineskih tehnologija širom sveta jedno je od ključnih pitanja samita G7 u petak u Cornwallu, gde će vodeće demokratske države razmeniti ideje o tome kako najbolje odgovoriti na sve veći globalni uticaj Kine.

'Sigurne' i 'pametne' gradske tehnologije predstavljaju novo područje na kojem Kinezi mogu projicirati svoju moć - što pokazuje da će Peking iskoristiti svoj uticaj ne samo kako bi se "odbranio od spoljnog pritiska", već i kako bi aktivno izvozio svoje političke vrednosti u druge delove sveta.

Oni koji brane kineske projekte, kažu da Kinezi koriste nadzorne sisteme koji su već uveliko u upotrebi u mnogim demokratskim zemljama, istovremeno nudeći učinkovitiju tehnologiju jer se upravljanje gradom automatizuje. Nepravedno je izdvajati kinesku tehnologiju, kažu, kada bi tehnologija proizvedena u drugim zemljama mogla predstavljati isti rizik.

Ipak, nekoliko obavještajnih izvora, gradske vlasti, akademski stručnjaci i rukovoditelji u sigurnosnoj industriji intervjuisani u Evropi, SAD-u i Aziji rekli su za Financial Times da kineski 'sigurni' i 'pametni' gradski sistemi zapravo predstavljaju pretnju sigurnosti i ljudskim pravima.

Iako se reklamiraju kao praktični sistemi i idealni alati za smanjenje troškova, ovi sistemi imaju tri specifična rizika, kažu stručnjaci. Prvi je taj da autoritarne vlade mogu koristiti sposobnost praćenja određenih ljudi u stvarnom vremenu kako bi nametnule digitalni oblik totalitarizma. Drugi je rizik da bi kineske dobavljačke kompanije - a nakon toga i možda kineska državna sigurnosna agencija - mogle dobiti pristup osetljivim podacima. Treće je da bi, u ekstremnim uslovima, kineska kompanija mogla pritiskom na prekidač posve zaustaviti neki grad. Nekoliko je gradova stoga već počelo uklanjati opremu kineske proizvodnje iz svojih sistema praćenja.

- Ovo predstavlja globalno širenje kineskog sistema digitalnog autoritarizma. Kad kažem digitalni autoritarizam, mislim na sposobnost kontrolisanja, nadziranja i upravljanja društvima koja koriste ovu vrstu "sigurne i pametne" gradske tehnologije - kaže Xiao Qiang, stručnjak za kineski državni nadzor na kalifornijskom sveučilištu Berkli, piše Jutarnji list.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati