Društvo i ekonomija

Direktno.rs

31. 05. 2021. 13:25 8

Svetska banka suspendovala Duing listu, čime će se Vučić hvaliti u oktobru

Iako Aleksandar Vučić često voli da se poziva na Duing biznis listu Svetske banke, na kojoj Srbija, navodno, stalno postiže velike napretke, te je, praktično, postala merilo uspešnosti srpske ekonomije, suspendovana je od strane ove finansijske institucije nakon što je utvrđeno da se podaci štimuju.

- Doing business lista se ukida zbog obesmišljenosti koncepta i nameštanja. Kod nas i dalje mera uspeha - rekao je Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Duing biznis lista meri globalni indeks lakoće poslovanja i objavljuje se svakog oktobra, a ova vest, iako se pojavila još prošle godine, ostala je nezapažena u režimskim medijima. Sada se postavlja pitanje, čime će se Vučić hvaliti u oktobru ove godine.

Naime, Svetska banka je prestala da objavljuje svoju čuvenu Duing biznis listu. Kako su naveli, prekid je nastao zbog brojnih neregularnosti u podacima objavljenim u izveštajima za 2018. i 2020. 

- Poslednjih pet izveštaja mora se sistematski pregledati, a dok se nepravilnosti ne isprave, novih izveštaja neće biti - saopštili su iz Svetske banke.

Profesorka sa Ekonomskog fakulteta, Danica Popović, objasnila je da se u izveštajima moglo pročitati i to da se na Balkanu najlakše posluje u - Severnoj Makedoniji.

- Po lakoći poslovanja, Makedonija je pretekla Nemačku, Francusku, Švajcarsku, o Sloveniji i da ne govorimo… a eto, nijedan izbeglica iz Sirije nije ni pomislio da u toj obećanoj zemlji provede trenutak više nego što je potrebno da se odmori i da nastavi put dalje na sever - rekla je Popović.

Profesorka je pozdravila potez Svetske banke, pogotovo u svetlu hvalisanja srpskih vlasti.

- I zaista je dobro da su ukinuli tu Duing biznis listu, pa nas više niko iz sveta neće toliko hvaliti kada ubrzamo izdavanje građevinskih i drugih dozvola, dok se ovde, uz podršku vlasti, ilegalno gaji kanabis, trguje oružjem, prodaju diplome, a mladi bespovratno odlaze iz zemlje - zaključila je.

Na šta će se sad pozivati Vučić, kad mu je Svetska banka izbila jedno od sredstava za manipulaciju, ostaje da se vidi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati