Društvo i ekonomija

Direktno.rs

21. 05. 2021. 21:00 5

Vučiću, kaži ko je ubio srpsku decu u Peći

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je 28. decembra 2013. godine saopštio da masakr u pećkom kafiću "Panda" nisu počinili Albanci "kako se do tada verovalo".

U tom kafiću su 14. decembra 1998. godine dvojica maskiranih napadača rafalima iz automatskog oružja ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18). Teško je ranjen Vlado Lončarević (18), a lakše Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18). 

Vučić je gostujući na TV Pink u emisiji "Teška reč" koju je vodio Dragan J. Vučićević, šokirao javnost u Srbiji i porodice ubijenih dečaka kada je otkrio tešku istinu da taj zločin nisu počinili Albanci.

- Ima mnogo strašnih stvari s kojima ćemo morati da se suočimo, kao na primer ubistva Srba u kafiću "Panda" na Kosovu i Metohiji 1998. godine, za koja nema dokaza da su ga izvršili Albanci, kako se verovalo – rekao je tada koordinator srpskih službi bezbednosti Aleksandar Vučić.

Dve godine kasnije Vučić je kazao: "Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću 'Panda', ali nema dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili".

Ove izjave su samo potvrdile sumnje koje su već postojale da su ubijanje srpske dece u pećkom kafiću "Panda" organizovali državni organi Srbije po naređenju tadašnjih najviših predstavnika vlasti.

Međutim, iako se očekivalo da će istraga, koja je pokrenuta tek u maju 2016. godine, otkriti ko su nalogodavci, organizatori i izvršioci ovog zločina, sve se svelo na saslušanje tridesetak osoba. U javnost nikada nisu doprli detalji iz započete istrage jer su svi koji su saslušavani u Tužilaštvu za organizovani kriminal, upozoreni da ne smeju javno iznositi bilo kakve detalje iz razgovora sa tužiocem. 

Stekao se utisak da je istraga pokrenuta samo da bi se stišalo nezadovoljstvo zbog saznanja da Albanci nisu počinili zločin i da je stopirana po nečijem naređenju i samog vrha države i bezbednosnih službi.

Javnost i porodice ubijenih dečaka su očekivali da će upravo Aleksandar Vučić, kao najmoćniji čovek u državi, insistirati da se otkriju svi detalji ovog monstruoznog zločina, međutim, ispostavilo se da je to bilo samo jedno u nizu lažnih obećanja Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati